Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила закон про податкову амністію. Легалізувати незадекларовані статки можна буде з вересня

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому закон № 5153 про добровільне декларування активів фізичних осіб. Це дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, легалізувати статки та майно. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Законом передбачається з 1 вересня 2021-го до 1 вересня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб, які ухилялися від сплати податків.
  • Після цього можна буде вільно розпоряджатися майном, уникнувши покарання.
  • При цьому особи повинні будуть сплатити одноразовий збір, розмір якого залежить від розміщення активів. Найменша ставка складає 2,5% – стосуватиметься тих, хто має облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), придбані у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року.
  • 5% доведеться сплатити за майно чи кошти, розміщені в Україні, а власникам активів за кордоном – 9%. 
  • Ставки є набагато меншими від передбачених зараз 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 1,5% військового збору.
  • Водночас декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топ-посадовцями або народними депутатами. У редакції до першого читання пропонувалося зазначити 2005 рік, зазначає «Інтерфакс-Україна».
  • Також податкова амністія не доступна особам, проти яких Україна ввела санкції.

Контекст

Проведення податкової амністії в Україні – одна з ключових передвиборних обіцянок Зеленського. Задля її реалізації президент подав пакет законопроєктів до парламенту. Тому сьогодні депутати також ухвалили закон №5156 щодо змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України.

Тепер за неподання декларацій або недекларування доходів для громадян передбачено штраф у розмірі від пʼяти до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а для підприємців – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Водночас у разі легалізації активів закон звільняє від адміністративної та кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків. Якщо під час періоду амністії капіталу особи, які ухилялися від сплати податків, не легалізують статки і майно, то їм загрожують штраф, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років і конфіскація майна.

Також, у першому читанні 15 червня ухвалили законопроєкт №5154, яким передбачається, що сплачений під час амністії збір належить до загального фонду держбюджету. Крім того, 3 червня Рада ухвалила закон №5155, який доповнює закон про амністію у частині валютного регулювання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні