Категорія
Новини
Дата

Рахунки за електроенергію становитимуть близько 15% ВВП Європи і зростуть на €2 трлн на початку наступного року – прогноз Goldman Sachs

Аналітики Goldman Sachs Group Inc вважають, що рахунки за електроенергію для європейських домогосподарств зростуть на €2 трлн на своєму піку на початку наступного року, що свідчить про необхідність державного втручання, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На своєму піку рахунки за електроенергію становитимуть близько 15% валового внутрішнього продукту (ВВП) Європи, написали аналітики на чолі з Альберто Гандольфі та Мафальдою Помбейро.
  • «На наш погляд, ринок продовжує недооцінювати глибину, широту та структурні наслідки кризи. Ми вважаємо, що вони будуть навіть глибшими, ніж нафтова криза 1970-х років», – додали експерти.
  • Вони вважають, що цінові обмеження і так званий тарифний дефіцит могли б зменшити тиск на вартість, згладивши зростання тарифів, обмеживши короткострокове падіння промислового виробництва і значно знизивши регулятивні ризики. 
  • За словами аналітиків Goldman, запровадження граничних цін на виробництво електроенергії може заощадити ЄС близько €650 млрд на рахунках за електроенергію та запропонувати споживачам і ринкам деяке полегшення, дозволяючи урядам відмовитися від податку на непередбачений прибуток.
  • Інвестори повинні віддавати перевагу акціям компаній, які розробляють відновлювані джерела енергії, оскільки вони мають отримати вигоду зі структурно вищих цін на енергію, пишуть аналітики, виділяючи RWE AG, Energias de Portugal SA та Orsted A/S.
  • На думку Гандольфі та Помбейро, цінові обмеження не вирішать проблему повністю, а це означає, що може знадобитися тарифний дефіцит, щоб розподілити сплеск рахунків на 10–20 років.

Контекст

Міністри енергетики ЄС зустрінуться у пʼятницю, 9 вересня, щоб обговорити заходи, зокрема обмеження цін на природний газ. 

У Європі домогосподарства отримають принаймні €375 млрд ($372 млрд) у вигляді державної допомоги, щоб зменшити рахунки за комунальні послуги цієї зими, пише Bloomberg. За даними консалтингової компанії VaasaETT, у серпні середня ціна, запропонована побутовим споживачам у найбільших європейських країнах, була на 67% вищою, ніж торік, на електроенергію і на 114% вищою на газ.

Єврокомісія пропонує два варіанти обмеження цін на газ із Росії, пише Financial Times із посиланням на документ. Один з них передбачає запровадження граничної ціни на російський газ, інший – ділить країни на «червону» та «зелену» зони залежно від балансу газу та ризиків.

У «червоній» зоні ціни можуть бути обмежені, а в «зеленій» залишатимуться «досить високими», щоб полегшити надходження газу до «червоної» зони. Мінусом цього варіанта в Брюсселі назвали складнощі в організації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні