Категорія
Новини
Дата

Резерв бюджетних надходжень з митниці становить до 12 млрд грн на місяць – Гетманцев

Резерви надходжень податків та зборів до держбюджету ще зберігаються з акцизного податку та митниці, сказав в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Є ще резерви. Ми бачимо їх з акцизного податку… І величезний резерв є на митниці – я вважаю, це 10–12 млрд грн на місяць чи більше», – сказав Гетманцев. За його словами, про акцизні резерви свідчить припинення діяльності великої підпільної тютюнової фабрики у Жовтих Водах.
  • Гетманцев додав, що є також резерв паливного акцизу: «В Україні діє велика мережа автозаправних станцій, яка має значно менше податкове навантаження, ніж інші». 
  • Щодо митниці він зазначив, що ще три місяці тому комітет рекомендував уряду зробити кадрові висновки і чітко визначив, що митниця потребує системних змін, оскільки результати керівництва митниці незадовільні.
  • На думку народного депутата, для покращення роботи митниці потрібна побудова жорсткої вертикалі влади, ротація керівного складу апарату Держмитслужби, чітке розмежування повноважень та функцій на різних рівнях, збільшення штатної чисельності підрозділів, що здійснюють боротьбу з митними правопорушеннями, а також управління та аналізу ризиків за рахунок неефективних підрозділів.

Ключова цитата

«Але найголовніше – це керівник, який вміє сказати «ні!». Ні – всім і будь-якому контрабандисту, які сьогодні панують на митниці, ні – окремим правоохоронцям, які лобіюють контрабанду замість того, щоб припиняти її, ні – окремим депутатам, які намагаються просунути «солодкі «шкурнячки», – сказав Данило Гетманцев.

Він додав, що необхідно також запровадити криміналізацію контрабанди підакцизних товарів, запровадити повну заборону представникам правоохоронних органів перетинати «навіть межу пункту пропуску, окрім як на підставі рішення суду».

Контекст

Серпень став найкращим місяцем для держбюджету з початку війни. У серпні до загального фонду державного бюджету надійшло 204,6 млрд грн, свідчать дані Мінфіну. Це найбільше надходження з початку широкомасштабної війни. До цієї суми не входять кредити від іноземних партнерів, залучення від ОВДП та фінансування НБУ, але враховані ґранти. Останні, на відміну від кредитів, класифікуються як доходи держбюджету, а не фінансування його дефіциту.

За даними Мінфіну, з 24 лютого по 9 листопада найбільшим джерелом фінансування держбюджету є викуп Нацбанком військових облігацій, у тому числі за рахунок емісії гривні. НБУ викупив облігацій на 340 млрд грн.

Другим за обсягами найбільшим джерелом стали гранти від уряду США на суму $9,49 млрд, або 281,16 млрд. грн.

Третє джерело надходжень – розміщення ОВДП – $5,79 млрд, або 181,1 млрд грн.

На четвертому місці допомога від ЄС – $4,85 млрд, або 166,83 млрд грн. 

На пʼятому – надходження від МВФ – $2,69 млрд, або 88,18 млрд грн.

Загалом з початку повномасштабної війни для фінансування держбюджету вдалося залучити $39,75 млрд, або 1,27 трлн.

Надходження від Держмитслужби у жовтні становили 32,4 млрд грн в порівнянні з 30,1 млрд грн у вересні, повідомив раніше заступник голови профільного комітету Ярослав Железняк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні