Категорія
Новини
Дата

Серпень став найкращим місяцем для держбюджету з початку війни. Допомогли ґранти донорів та податки

Завдяки рекордній сумі зовнішньої допомоги протягом серпня у майже $4,6 млрд та кращим надходженням від податків і митниці фактичний дефіцит державного бюджету залишається низьким і становив 5,4 млрд грн.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними Міністерства фінансів, у серпні до загального фонду державного бюджету надійшло 204,6 млрд грн. Це найбільше надходження з початку широкомасштабної війни. До цієї суми не входять кредити від іноземних партнерів, залучення від ОВДП та фінансування НБУ, але враховані ґранти. Останні, на відміну від кредитів, класифікуються як доходи держбюджету, а не фінансування його дефіциту.
  • В останньому літньому місяці Україна отримала рекордну місячну суму іноземної допомоги – $4,6 млрд. Зокрема, €1 млрд кредиту від ЄС, €200 млн від Італії, $350 млрд від Канади, $88 млн від Світового банку та $1 млн ґранту від Албанії (перший фінансовий внесок цієї країни). Найбільшим внеском стали ґрантові кошти у $3 млрд, надані США через Світовий банк. 
  • Завдяки збільшенню ґрантової допомоги до 109,7 млрд грн (у липні ґранти ЄС, США, інших держав та міжнародних організацій становили 80,4 млрд грн, у червні – 38,1 млрд грн, у травні – лише 15,9 млрд грн) фактичний дефіцит державного бюджету в серпні залишився на низькому рівні та становив 5,4 млрд грн (у липні – 3,7 млрд грн).
  • За даними Мінфіну, у серпні 2022 року касові видатки державного бюджету були здійснені в обсязі 230,9 млрд грн (більшими вони були лише в червні – 248,7 млрд грн, а в липні – 182,5 млрд грн). До цієї суми не входять платежі з погашення та обслуговування державного боргу.
  • Сукупні серпневі грошові надходження значно перевищили сукупні видатки: 305,6 млрд грн проти 256,6 млрд грн, підрахував заступник голови фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк (фракція «Голос»).
  • Видатки зросли через заборгованість уряду перед оборонним сектором. За даними НБУ, у січні–липні 2022 року на оборону та сектор громадського порядку держава витратила 612,8 млрд грн, або майже 45% усіх видатків зведеного бюджету. У липні лише на грошове утримання військовослужбовців держава витратила 62 млрд грн. При цьому уряд не може використовувати міжнародну допомогу на військові потреби. За словами Железняка, заборгованість держави перед військовими досі становить десятки мільярдів гривень.

Контекст

Щомісячні потреби фінансування бюджету українські політики та урядовці оцінюють у $5 млрд. Своїх доходів Україні не вистачає навіть на покриття видатків на оборону. Загальні касові держвидатки за січень–серпень 2022 року становили 1449,4 млрд грн.

Через збитки, спричинені війною, у третьому та четвертому кварталах цього року українська економіка скоротиться на 37,5%, порівняно з 39,3% у другому кварталі, що в цілому за рік дасть падіння на 33%, очікують у НБУ.

За підсумками року Україна розраховує отримати приблизно $30 млрд зовнішньої допомоги, сказав міністр фінансів Сергій Марченко. У вересні очікується останній транш ґранту США – $1,5 млрд. Також Мінфін очікує у вересні й на початку жовтня на макрофінансову допомогу від ЄС (сукупно близько €8 млрд).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні