Категорія
Новини
Дата

РФ з початку нападу на Україну експортувала енергоресурсів на €63 млрд, €44 млрд припадає на ЄС – дослідження CREA

З початку повномасштабного вторгнення в Україну РФ через морські поставки та трубопроводи експортувала викопного палива на €63 млрд. 71% цього обсягу з приблизною вартістю в €44 млрд припадає на ЄС, повідомив фінський Центр досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільшими імпортерами російських енергоресурсів були Німеччина (€9,1 млрд), Італія (€6,9 млрд), Китай (€6,7 млрд), Нідерланди (€5,9 млрд), Туреччина (€4,1 млрд) та Франція (€3,8 млрд). 
  • За перші три тижні квітня загальний обсяг поставок нафти з РФ до іноземних портів зменшився на 20% у порівнянні з довоєнним періодом (січень–лютий). Поставки вугілля зросли на 20%, тоді як скрапленого природного газу (LNG) – на 50%. Падіння імпорту сирої нафти прискорилося в другій половині березня. 
  • Поставки нафти до ЄС впали на 20%, вугілля – на 40%, тоді як поставки LNG зросли на 20%. Закупівля газу ЄС через трубопровід зросла на 10%. Поставки нафти до пунктів призначення країн, що не входять до ЄС, зросли на 20% із суттєвими змінами в напрямках. Поставки вугілля та LNG за межі ЄС зросли на 30% та 80% відповідно.
  • Росія бореться з перенаправленням вантажів, не прийнятих європейськими покупцями. Різко зросла кількість суден, які залишають російські порти без визначеного місця призначення. 
  • Великі нафтові компанії, енергопідприємства та промислові підприємства продовжували купувати російське викопне паливо. Серед них: Exxon Mobil, Shell, Total, Repsol, BP, Trafigura та інші. 
  • Спостерігається зростання поставок нафти до Індії, Єгипту та інших «незвичайних» для російського експорту напрямків. Однак поставок за цими новими напрямками недостатньо, щоб компенсувати падіння експорту до Європи.

Контекст

Деякі країни рішуче виступають проти заборони на імпорт російських енергоресурсів. Зокрема, Німеччина та Австрія, які найбільше залежні від російського газу, рішуче виступили проти припинення поставок, поки не знайдуть достатні альтернативні джерела. 

Європейська комісія, яка працює над шостим пакетом санкцій проти РФ, наразі не бачить достатньої підтримки з боку країн-членів ЄС для повного ембарго на російську нафту і газ, сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель в інтерв’ю німецькому Die Welt. За його словами, це питання знову обговорять на наступному саміті ЄС, який запланований на 30 та 31 травня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні