Категорія
Новини
Дата

Роботодавці більше не зобовʼязані платити мобілізованим співробітникам зарплату – коментар Мінекономіки

Роботодавці в Україні відтепер не зобов’язані виплачувати мобілізованим на військову службу співробітникам середню місячну зарплату. Про це йдеться в коментарі Мінекономіки до закону № 2352-ІХ, який набув чинності 19 липня. Також ним запроваджується нова підстава для звільнення з ініціативи роботодавця.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З Кодексу законів про працю виключили норму щодо збереження роботодавцем середнього заробітку мобілізованим працівникам. Ця норма стосується як тих співробітників, які були призвані до набуття чинності законом, так і тих, хто буде призваний після його ухвалення.
  • Разом з тим роботодавці можуть встановлювати додаткові трудові і соціально-побутові пільги для працівників за власний рахунок.
  • Відтепер за працівником зберігається лише місце роботи (посада). Період часу, протягом якого працівники залишаються призваними на строкову військову службу, не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.
  • Запроваджується нова підстава для звільнення з ініціативи роботодавця – неможливість забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій. За таких умов також неможливе переведення працівника на іншу роботу чи залучення його до роботи дистанційно.

Контекст

Відповідно до норм Кодексу законів про працю України, що діяли до 19 липня, роботодавці в Україні зобовʼязані були зберігати місце роботи і середній заробіток працівникам, призваним на військову службу.

Напередодні компанія «Нова пошта» заявила, що виплачуватиме щомісячну матеріальну допомогу свої 2500 мобілізованим співробітникам у розмірі 10 000 грн попри зміни в законодавстві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні