Категорія
Новини
Дата

Росія без SWIFT на фоні битви за Київ. Україна три дні відбивається від нападу Росії. Головні події доби

Третя доба оборони від російського вторгнення завершується очікуваннями масштабного обстрілу Києва та нових спроб захопити місто з різних напрямків. Внаслідок влучання балістичної ракети горить нафтобаза у Василькові. У Харкові підірвано газопровід. Тим часом західні країни готуються офіційно оформити відключення Росії від системи SWIFT

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

На фронті. Битва за Київ

Попередньої ночі найбільш гарячими точками опору загарбникам була частина київського проспекту Перемоги у районі метро «Берестейська», де під обстріл потрапила військова частина та точилися серйозні бої за участю бронетехніки, та місто Васильків на Київщини, де інтервенти намагалися захопити авіабазу (що супроводжувалося тривалими важкими боями).

Обидва зіткнення завершилися на користь ЗСУ. Вже вранці один із ворожих снарядів поцілив у багатоквартирний будинок в районі Севастопольської площі, по вул. Лобановського, 6. Поки це – одна з найкрасномовніших іллюстрацій про напад Росії на Україну.

Росія без SWIFT на фоні битви за Київ. Україна три дні відбивається від нападу Росії. Головні події доби /Фото 1

Чергова російська ракета влучила у житловий будинок в українському місті

Упродовж дня продовжилися сутички тероборони Києва з диверсійними групами. Тривали і артудари. «Укрзалізниця» навіть знеструмлювала Центральний залізничний вокзал у Києві через близькість обстрілів. З 17:00 26 лютого і до 8:00 28 лютого у Києві та області триватиме найбільш жорстка у країні комендантська година – задля того, щоб знайті та знешкодити максимальну кількість диверсантів. Серед український регіонів комендантську годину не запроваджували лише у Чернівецькій та Тернопільській областях.

На думку радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, упродовж попередньої доби збройні сили Россії не здобули жодної оперативно-тактичної переваги. Суттєвих просувань не було і зараз. За оцінкою Держспецзв’язку, протягом доби російські війська втратили 3 СУ-30, 11 вертольотів, 2 СУ-25, два ІЛ-76МД, колону техніки та ешелон з пальним. З початку вторгнення орієнтовні втрати особового складу російської армії, пише Генеральний штаб ЗСУ у Facebook, – понад 3000 осіб, танків – близько 100, ББМ – близько 540, гармат – 15, ЗРК «Бук» – 1, літаків – 16, вертольотів – 18.

Чисельність сил Територіальної оборони тим часом сягнула 37 000 осіб, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

За оцінкою Міноборони Великої Британії, швидкість російського наступу «тимчасово сповільнилася», ймовірно, внаслідок «гострих логістичних труднощів та сильного українського опору». Захоплення Києва залишається головною військовою метою Росії, вважають у Міністерстві оборони Британії.

В Україні вже запустили «гарячу лінію» для родичів російських військових. Вона запрацювала 26 лютого о 19:00 та буде доступна цілодобово. Громадяни РФ зможуть дізнатись, яка доля спіткала їхніх родичів при атаці на Україну та передати їм повідомлення, якщо вони живі.

Росія без SWIFT

Увечері 26 лютого премєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після розмови з президентом України заявив, що «впевнений – Росія має бути ізольованою дипломатично та фінансово. Я вітаю наближення відключення Росії від SWIFT».

Пізніше стало відомо, що Євросоюз, США, Велика Британія та Канада погодилися відключити деякі російські банки від SWIFT (тобто не найбільш жорсткий варіант), ввести обмеження щодо використання міжнародних резервів центрального банку РФ, що дозволяє уникати санкцій та обмежити практику видачі «золотих паспортів».

Ситуація зі SWIFT була складною: йти на таке радикальне рішення до останнього не хотіли Кіпр, Угорщина та Німеччина, однак дипломатам вдалося переконати їх змінити позицію. «Ефект від цього обмеження – фактично тимчасова ізоляція Росії від фінансового світу», – говорить керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій. Детальніше про наслідки для Росії – тут

Дипломатія та друзі України

Ще один дипломатичний прорив України цього дня – рішення уряду Німеччини поставити Україні 1000 протитанкових засобів та 500 зенітно-ракетних комплексів Stinger. Також уряд Нідерландів ухвалив рішення «якнайшвидше» відправити до України 200 зенітних ракет Stinger. 

Польща закликала Німеччину припинити прокачку газу через «Північний потік – 1». «Ми повинні зупинити «Північні потоки», перший і другий, та нарешті стати незалежними від російського газу…» – сказав прем’єр Польщі Матеуш Моравецький.

Ще один інформаційний залп допомоги від Польщі – Україна має негайно отримати статус кандидата на вступ до ЄС, а також доступ к фондам Євросоюзу, написав в Twitter президент Польщі Анджей Дуда. Крім того, збірна Польщі з футболу відмовилася грати з командою Росії у стиковому матчі за право вийти на Чемпіонат світу – 2022.

Тим часом Латвія передає Україні понад 30 вантажівок із шоломами, сухими пайками, медприладами та ліками, а також 500 т дизельного пального для Збройних сил України, сказав міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс. Допомогу вже доставляють до українського кордону, загальна вартість становить понад €1,5 млн.

Українська IT-компанія MacPaw пропонує усім користувачас рік безкоштовного доступу до VPN-сервісу ClearVPN. Для цього потрібно скористатись промокодом SAVEUKRAINE. VPN-клієнт може замаскувати ваш трафік та захистити прилад від простежування.

Glusco віддає на потреби армії, поліції, МНС, тероборони, медицини своє пальне та бензовози. CEO Rakuten Viber Хіросі Мікітані пожертвував Україні 8,7 мільйонів доларів. Moldindconbank (Молдова) перерахує 1 000 000 леїв (1,6 млн грн) на спеціальний рахунок, відкритий Мінфіном країни для підтримки зусиль влади щодо допомоги українським біженцям.

На рахунки фонду «Повернись живим» надійшло понад $5,9 млн або близько 180 млн грн пожертвувань у Bitcoin.

У «Сільпо» видаватимуть до 6000 гривень готівки на касах. «Любі Гості, ми знаємо, що є складнощі зі зняттям готівки, тому всі ці дні ми разом з партнерами працювали, щоб підвищити ліміт зняття готівки на касах. Від сьогодні – це 6000 грн в одному чеку», – повідомляє «Сільпо» у Facebook.

BMW, Citroen, General Motors, Audi, Jaguar Land Rover припинили відвантаження машин до Росії. Про це повідомляють Комерсантъ та Ведомости. Найближчим часом аналогічне рішення має ухвалити концерн Volkswagen.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні