Категорія
Новини
Дата

Росію відключать від SWIFT. Розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення – Кулеба

Офіційне рішення щодо відключення Росії від SWIFT ще не оформлене, але вже розпочато технічну підготовку до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції, написав у Facebook міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Цю перемогу українські дипломати присвячують усім оборонцям України», – написав Кулеба.

Контекст 

Через SWIFT щодня відправляють понад $330 млрд. «Ефект від цього обмеження – фактично тимчасова ізоляція Росії від фінансового світу», – говорить Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital. За його оцінками, якщо РФ зможе швидко побудувати свою альтернативну систему, то втрати складуть 1–3% ВВП. Якщо роботу цієї системи буде ускладнено, витрати будуть більш суттєвими.

Якщо російським банкам заборонять користуватися SWIFT, це обмежить доступ країни до фінансових ринків у всьому світі. Російські компанії зіштовхнуться зі складнощами під час експорту та імпорту товарів, отримання кредитів та інвестування за кордоном. Системи Visa та Mastercard почнуть показувати збої під час зарубіжних та внутрішніх переказів. Російські інвестори можуть поквапитися з розпродажем російських паперів. Це вдарить і по банках, і по приватних інвесторах, і по всьому фондовому ринку.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) – міжнародна міжбанківська система передачі та проведення платежів. Вона дозволяє світовим фінустановам надсилати та отримувати інформацію про фінансові операції в безпечній та стандартизованій формі. Система заснована у 1973 році. Штаб-квартира знаходиться у Бельгії. Учасники SWIFT – понад 11 000 організацій у більш ніж 200 країнах світу.

Глобальний трафік SWIFT 2020-го, за даними «Россвіфт», перевищив 9 млрд повідомлень, з яких 143 млн відправлено російськими користувачами. РФ займає у світовому трафіку 13-те місце. Найбільшу вагу займають платежі – 87,4%, і за цим показником Росія посідає шосте місце у світі. На 1 січня 2021 року у РФ до SWIFT було підключено 291 банк у 48 містах, серед яких Москва, Санкт-Петербург, Казань та Владивосток.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні