Категорія
Новини
Дата

Росія через санкції Заходу пропонує довгострокові знижки на нафту азійським країнам

Росія звернулася до кількох азійських країн, щоб обговорити можливі довгострокові контракти на нафту з великими знижками, оскільки офіційні особи США продовжують просувати план обмеження цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на одного із західних чиновників.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Йдеться про попередні розмови щодо того, щоб запропонувати деяким азійським покупцям знижки до 30%, каже джерело.
  • Цей план дасть змогу третім сторонам легко купувати російську сиру нафту за низькою ціною, встановленою західними країнами.
  • Росія також, імовірно, намагається знайти покупців на заміну нафти, яку вона зараз продає до Європи.
  • Міністр туризму Індонезії Сандіага Уно заявив, що Росія запропонувала продавати їй нафту «за ціною, яка на 30% нижча, ніж на міжнародному ринку». Він додав, що президент Джоко Відодо розглядав пропозицію, «але виникли розбіжності. Є побоювання, що ми постраждаємо від ембарго США».

Контекст

Шостий пакет санкцій ЄС у звʼязку із вторгненням до України містить заборону на російську нафту. Ця заборона набуває чинності 5 грудня, але офіційні особи США стурбовані тим, що нинішні правила суттєво піднімуть ціни на нафту і дадуть Росії непередбачений прибуток.

Деякі європейські країни підтримали ідею створення винятку для заборони страхування нафти, що продається за встановленою на міжнародному рівні ціновою межею, але інші заявили, що така система працюватиме лише в тому разі, якщо великі азійські покупці російської нафти, зокрема Індія, погодяться брати участь.

Наразі незрозуміло, як більшість азійських країн ставиться до цього плану, але лише деякі країни публічно висловили свою підтримку. За словами джерел, знайомих із думкою індійських компаній, Індія не хоче приєднуватися до схеми обмеження цін.

Чиновники, які просувають план, хотіли б ввести його в дію до того, як на початку грудня набудуть чинності санкції ЄС щодо нафти. Міністерка фінансів США Джанет Йєллен заявила, що цінові обмеження позбавлять президента Росії Володимира Путіна таких необхідних йому доходів, водночас утримуючи світові ціни на нафту на низькому рівні відповідно до набуття чинності санкціями ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні