Категорія
Новини
Дата

Росія готується скоротити експорт нафти у серпні – Reuters

Експорт російської нафти із західних портів наступного місяця скоротиться приблизно на 100 000–200 000 барелів на добу порівняно з рівнем липня, пише Reuters. Це є ознакою виконання РФ обіцянки про нові скорочення постачань.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • ОПЕК та великі виробники, включаючи Росію, разом відомі як ОПЕК+, скорочують постачання з листопада, щоб підтримати ціни. Цього місяця Москва зобовʼязалася скоротити експорт на 500 000 барелів на добу у серпні, тоді як Саудівська Аравія продовжила скорочення видобутку на 1 млн барелів на добу.
  • Згідно з торговими джерелами та даними Refinitiv Eikon, серпневі скорочення поглиблять скорочення експорту в період із травня по липень, яке вже становить 500 000 барелів на день.
  • Липневі відвантаження нафти із західних портів, таких як Приморськ та Усть-Луга на Балтійському морі та Новоросійськ на Чорному морі, цього місяця впадуть до 1,9 млн барелів на добу порівняно з 2,3 млн барелів на добу в червні та 2,4 млн барелів на добу в травні.
  • Росія експортує нафту і нафтопродукти через Тихий океан і прямим трубопроводом до Китаю, а також до його європейських портів. Плани експорту за східними експортними маршрутами поки що недоступні.
  • Три джерела, знайомі з цим питанням, повідомили агентство, що Росія дала вказівку нафтовим компаніям скоротити плани постачання наступного місяця. Влада провела зустріч із топ-менеджерами компаній раніше цього тижня, попросивши їх докласти більше зусиль, щоб гарантувати зниження експорту в серпні.
  • Віцепремʼєр Росії Олександр Новак заявив у четвер, що російські компанії самі вирішуватимуть, чи скорочуватимуть видобуток нафти в серпні, але завдання Росії полягає в тому, щоб скоротити постачання на світові ринки.

Контекст

Загальний експорт нафти та нафтопродуктів з Росії оцінюється у 7 млн барелів на добу, але дані були засекречені після вторгнення в Україну.

До того, як Росія оголосила про плани скоротити постачання за кордон, ОПЕК+ керувала лише видобутком нафти, а не експортом.

Ігор Сєчін, впливовий голова найбільшої російської нафтовидобувної компанії «Роснефть», вперше натякнув на необхідність скорочення експорту, а також видобутку минулого місяця.

ОПЕК та її союзники у квітні оголосили про несподіване скорочення видобутку без скликання зустрічі, збільшивши обсяг скорочення видобутку, погоджений на їхній останній зустрічі у жовтні.

4 червня ОПЕК офіційно повідомила, що ОПЕК+ домовилася скоригувати загальний рівень видобутку нафти до 40,46 млн барелів на добу з 2024 року. Саму угоду пролонгували до 2025 року, її термін закінчувався наприкінці 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні