Експорт російської нафти досяг піку після вторгнення, але дохід впав на 27% – МЕА /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Експорт російської нафти досяг піку після вторгнення, але дохід впав на 27% – МЕА

Shutterstock

У квітні Росія експортувала більше нафти, ніж будь-якого іншого місяця після її повномасштабного вторгнення в Україну минулого року, при цьому майже 80% постачань сирої нафти прямує до Китаю та Індії, пише Financial Times із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Експорт російської нафти збільшився ще на 50 000 барелів до 8,3 млн барелів на добу у квітні до піку після вторгнення. Показник значно перевищує 7,7 млн барелів на добу та 7,5 млн барелів на добу, які у середньому фіксувалися у 2022 та 2021 роках відповідно.
  • Незважаючи на відвантаження нафти більше, ніж у квітні 2022 року, щомісячні доходи Росії від експорту нафти, за оцінками МЕА, були на 27% нижчими, ніж минулого року, частково через нижчі світові ціни на енергоносії.
Експорт російської нафти досяг піку після вторгнення, але дохід впав на 27% – МЕА /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Зростання відвантажень свідчить про успіхи Москви у пошуку нових покупців на свою нафту після того, як Європа заблокувала імпорт, та нових суден після того, як її доступ до західних морських перевезень був обмежений.
  • «Здається, що у Росії мало проблем із пошуком бажаючих купити її нафту та нафтопродукти», – йдеться у щомісячному звіті МЕА з нафти у вівторок, 16 травня.
  • За останні 12 місяців Росія перенаправляла мільйони барелів нафти на день із Європи до Азії. Тож, сталася одна з найбільших змін у товарних потоках.
  • Російська нафта торгується з дисконтом до світових стандартів через встановлені G7 обмеження цін на дозволений російський експорт нафти та нафтопродуктів, введені в грудні та лютому відповідно. Однак ця знижка почала скорочуватися, заявило МЕА, оскільки Росія розширила свій доступ до незахідних морських перевезень, здатних працювати за межами цінових обмежень. 
  • За оцінками МЕА, виторг Москви від експорту нафти у квітні склав $15 млрд проти $13,3 млрд у березні.
  • Загалом у квітні Росія відвантажила 5,2 млн барелів нафти на добу, що є максимальним показником з травня 2022 року, у тому числі 2,1 млн барелів на добу до Китаю та 2 млн барелів на добу до Індії. Загальний експорт нафтопродуктів становив 3 млн барелів на добу.

Контекст

Цінова межа G7, встановлена на рівні $60 за барель на нафту, введена в грудні після декількох місяців переговорів, щоб зберегти постачання російської нафти до світової економіки та звести до мінімуму збої на ринках, скоротивши при цьому доходи Москви. 

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.

У першому кварталі 2023 року російські податкові надходження від нафти та газу впали на 45% порівняно з аналогічним періодом минулого року, у тому числі на 85% у річному обчисленні у березні для нафтопродуктів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні