Категорія
Новини
Дата

Ціни на нафту зросли на 8% після несподіваного рішення ОПЕК+ про скорочення видобутку

Ціни на нафту підскочили на 8% після того, як низка країн ОПЕК+ оголосили про скорочення видобування, пише Bloomberg. У Білому домі назвали рішення необдуманим.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Країни ОПЕК+ сколихнули ринки, оголосивши напередодні про скорочення видобутку приблизно на 1,16 млн барелів на день.
  • Після цього рішення у ніч проти 3 квітня фʼючерс на нафту марки WTI з постачанням у травні зріс на 8%, до $81 за барель. Вартість червневого фʼючерсу Brent на лондонській біржі перевищила $85 за барель.
  • Водночас американський інвестиційний банк Goldman Sachs переглянув свій прогноз щодо вартості нафти Brent. Прогноз на грудень 2023 року підвищено на $5, до $95 за барель, а на грудень 2024-го – на $3, до $100 за барель. За прогнозами Goldman, скорочення видобування може призвести до зростання цін на нафту на 7%, сприяючи збільшенню нафтових доходів Саудівської Аравії та ОПЕК+.
  • Білий дім вже відреагував на це рішення, назвавши його «необдуманим». В Адміністрації Джо Байдена додали, що США працюватимуть із виробниками та споживачами, зосереджуючись на цінах на бензин. 

Контекст

2 квітня про добровільне зменшення видобутку нафти на 500 000 бар. за добу також оголосили Саудівська Аравія та РФ. Такий захід діятиме з травня до кінця 2023 року. ОАЕ добровільно скоротять видобуток нафти на 144 000 бар. на добу, Ірак – на 211 000. Кувейт обмежить видобуток на 128 000 бар. на добу, Алжир та Оман – на 48 000 та 40 000 відповідно. Казахстан у травні-грудні скоротить видобуток на 78 000 бар. на добу. 

Країни ухвалили таке рішення на додачу до того скорочення, про яке країни ОПЕК+ домовились у жовтні 2022 року (на 2 млн барелів на добу).

«Сьогоднішній крок, як і жовтневе скорочення, можна розглядати як ще один чіткий сигнал про те, що Саудівська Аравія та її партнери прагнутимуть скоротити подальші розпродажі», – сказала в коментарі Reuters аналітик канадського банку RBC Capital markets Хеліма Крофт. 

За її словами, це рішення не сподобається Білому дому США. Високі ціни на нафту можуть призвести до інфляції, це ускладнить завдання зі стримування цінового тиску, яке стоїть перед ФРС та іншими центральними банками, зазначає агентство.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні