Категорія
Новини
Дата

Росія могла просити Китай дати їй військову техніку для війни з Україною – Financial Times

Росія зверталася до Китаю з проханням про допомогу у війні з Україною, пише Financial Times з посиланням на анонімні джерела у Білому домі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росія могла просити у Китаю військову техніку та іншу допомогу ще з початку вторгнення, повідомила FT. Джерела у Білому домі відмовилися розповідати, що саме хотіла Росія.
  • Кремлю могла знадобитися допомога Китаю, бо в російської армії почала закінчуватися власна зброя – вони не чекали, що війна в Україні триватиме так довго, каже інше джерело.
  • США готувалися попередити своїх союзників про можливе втручання Китаю у війну, пише видання.
  • Білий дім не дав офіційного коментаря. Посольство Китаю у Вашингтоні не відповіло на запит про коментар.

Контекст

У війні між Росією і Україною Китай зайняв нейтральну позицію, відмовившись засуджувати Росію за вторгнення в Україну. США також не бачить ознак того, що президент Китаю Сі Цзіньпін готовий чинити будь-який тиск на Путіна, пише Financial Times.

Путін і Цзіньпін зустрілися в Пекіні 4 лютого і оголосили про стратегічне партнерство, яке, за їхніми словами, спрямоване проти впливу США. Вони назвали це «дружбою без обмежень».

Тепер Росія розраховує, що Китай допоможе їй впоратися з економічною кризою, адже Росія має частину своїх золотовалютних резервів у китайській валюті – юанях.

У понеділок, 14 березня, радник США з національної безпеки Джейк Салліван летить в Рим на переговори з Яном Цзечі, китайським чиновником, який відповідальний за зовнішню політику.

Перед тим як покинути Вашингтон у неділю, 13 березня, Салліван попередив, щоб Китай не намагався допомагати Москві обійти санкції, які США та їхні союзники запровадили проти президента Володимира Путіна та його режиму.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні