Категорія
Новини
Дата

Росія може оголосити масштабну мобілізацію влітку 2025 року. Але буде тягнути до останнього – Буданов

1 хв читання

мобілізація Буданов /Олександр Чекменьов

Голова ГУР Кирило Буданов Фото Олександр Чекменьов

Якщо продовжиться затяжна війна, то не пізніше ніж влітку 2025 року Росія зіткнеться з дилемою: або зупиняти це все, або оголошувати повторну масштабну мобілізацію, відповів голова ГУР Кирило Буданов на запитання Forbes Ukraine на закритій зустрічі в KSE.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові цитати

  • Проблеми з людським ресурсом у РФ почалися близько трьох місяців тому. До цього в Росії з мобілізацією не було жодних проблем, розповів Буданов.
  • На початку повномасштабної війни ворог оголосив часткову мобілізацію. Далі почали пропонувати людям великі суми грошей. Але у такий спосіб їм вдалося мобілізувати недостатньо. Всі інші йшли на війну із зон, добровольцями або зі строкової служби людей одразу переводили в контрактники, додав він.
  • Чому ворог постійно підвищує рівень одноразової грошової виплати за підписання контракту? Суми дійшли, залежно від регіону, до 2 млн російських рублів. Це величезні гроші для Росії. Відповідь очевидна – потік добровольців катастрофічно зменшується. І в останні місяці армія РФ вперше зіткнулася з кадровим недобором. У Росії є план з мобілізації, і згідно з ним зафіксовано майже 10% недобору, зазначив Буданов.
  • Голова ГУР підкреслив, що зараз міністерство оборони РФ намагається виправити становище. «Ворог розуміє – якщо продовжиться затяжна війна, то не пізніше ніж влітку 2025 року Росія зіткнеться з дилемою: або зупиняти це все, або оголошувати повторну масштабну мобілізацію», – пояснив він. 
  • Тягнути ворог буде до останнього, зауважує Буданов: «Бо, на думку керівництва РФ, масштабна мобілізація може серйозно похитнути політичну ситуацію».

Контекст

У грудні вже ексміністр оборони РФ Сергій Шойгу заявляв, що Росія планує розширити збройні сили до 1,5 млн осіб з 1,15 млн зараз, з яких 650 000 брали участь у війні в Україні, пише Bloomberg. Цьогоріч до лав російської армії зареєструвалося понад 100 000 новобранців, щодня добровольцями виступають 1700 осіб, повідомляло у квітні міноборони РФ.

Кремль намагається уникнути повторення вересневої мобілізації 2022 року, яка похитнула довіру суспільства та спровокувала втечу з країни мільйона росіян, повідомляє Bloomberg із посиланням на анонімні джерела. Маючи до 30 000 новобранців на місяць, Росія цьогоріч могла б поповнити лави армії на 300 000, за словами керівника московського аналітичного центру «Центр аналізу стратегій і технологій». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд