Росія на переговорах щодо «зернової угоди» просить послабити санкції проти Россельхозбанку – Reuters /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія на переговорах щодо «зернової угоди» просить послабити санкції проти Россельхозбанку – Reuters

Getty Images

Росія хоче аби західні країни послабили санкції проти державного Россельхозбанку «для сприяння експорту російського зерна». Про це пише Reuters із посиланням на джерела, знайомі з проханням, зробленим на переговорах про продовження «зернової угоди».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росія публічно не заявляла про свої вимоги, крім закликів розблокувати російські добрива, які застрягли в європейських портах і на складах, та відновити експорт аміаку через російсько-український трубопровід, зазначає агентство.
  • За даними джерел, Росія просить західні країни дозволити Россельхозбанку відновити свої відносини з банками-кореспондентами, незважаючи на санкції Заходу. 
  • Це дозволить банку, який досі не грав великої ролі в міжнародній торгівлі зерном, обробляти платежі за російське зерно та інші продукти харчування, зазначили два співрозмовники агентства. Раніше такі платежі обробляли міжнародні банки та дочірні компанії інших російських банків у Швейцарії.
  • Джерела не повідомили, яку відповідь отримала Росія на її пропозиції.

Контекст

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

1 листопада Ердоган і Путін обговорили телефоном «зернову угоду», повідомила канцелярія турецького президента. Ердоган висловив упевненість, що рішення щодо постачання зерна буде знайдено «за допомогою конструктивного підходу». 

У Кремлі згодом повідомили, що Путін заявив Ердогану, що повернення Росії до «зернової угоди» можливе лише після розслідування удару по Севастополю та гарантій безпеки від Києва.

1 листопада Росія відновила свою участь в угоді щодо експорту зерна з чорноморських портів. Тож рух «зерновим коридором» поновлено. У Міноборони РФ повідомили, що завдяки залученню ООН та Туреччини вдалося «отримати від України письмові гарантії того, що вона не використовуватиме гуманітарний коридор та українські порти для ведення військових дій проти Росії».

Ердоган же вчора повідомив, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу зателефонував до свого турецького колеги, щоб повідомити, що Москва повертається до угоди.

Водночас речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що Україна не брала жодних нових зобов‘язань щодо угоди про експорт зерна з чорноморських портів. Росія повернулася до її виконання завдяки генеральному секретарю ООН та президенту Туреччини, повідомив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні