Росія повернулася до «зернової угоди». Експорт продовольства з портів України відновлено /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія повернулася до «зернової угоди». Експорт продовольства з портів України відновлено

Getty Images

Росія відновила свою участь у угоді щодо експорту зерна з чорноморських портів, пише Reuters із посиланням на російське міністерство оборони. Тож, рух «зерновим коридором» поновлено.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росія призупинила свою участь в угоді минулими вихідними, заявивши, що «не може гарантувати безпеку цивільних суден, що перетинають Чорне море, через атаку безпілотників на її флот».
  • «Російська Федерація вважає, що отримані на даний момент гарантії є достатніми, і відновлює реалізацію угоди», — йдеться у повідомленні Міноборони.
  • У відомстві заявили, що завдяки залученню ООН та Туреччини вдалося «отримати від України письмові гарантії того, що вона не використовуватиме гуманітарний коридор та українські порти для ведення військових дій проти Росії».
  • Раніше у Москві заявляли, що продовження руху суден гуманітарним коридором, створеному відповідно до липневої угоди за посередництва Туреччини та ООН, буде «ризикованим і неприйнятним».
  • Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що постачання через український зерновий коридор відновилися близько полудня в середу, пише Bloomberg. Виступаючи перед законодавцями правлячої партії в Анкарі, Ердоган сказав, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу зателефонував до свого турецького колеги, щоб повідомити, що Москва повертається до угоди.
  • Наступні партії зерна будуть відправлені до Сомалі, Джибуті та Судан, країни, які особливо вразливі без імпорту української сільгосппродукції, передає слова Ердогана Financial Times.
  • Фʼючерси на пшеницю в Чикаго впали на 6,3% після зростання у попередні два дні. Ціни на зерно в останні кілька місяців були волатильними на тлі чуток про долю «зернової угоди», яка мала бути продовжена в середині листопада.

Контекст

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

ООН та Туреччина наголосили на необхідності продовження «Зернової ініціативи» та погодили рух суден гуманітарним коридором. 

За даними Мінінфраструктури, за два дні після заяви Росії про призупинення участі у «зерновій угоді» гуманітарним коридором в обидва напрямки пройшли 17 суден, із них два – до українських портів під завантаження. 

1 листопада президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і російський диктатор Путін обговорили телефоном «зернову угоду», повідомила канцелярія турецького президента. Ердоган висловив упевненість, що рішення щодо постачання зерна буде знайдено «за допомогою конструктивного підходу». 

У Кремлі згодом повідомили, що Путін заявив Ердогану, що повернення Росії в «зернову угоду» можливе лише після розслідування удару по Севастополю та гарантій безпеки від Києва.

Рух суден із українською сільгосппродукцією через гуманітарний коридор мав відновитися 3 листопада, казав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні