Україна не брала на себе нових зобов‘язань щодо «зернової угоди» – МЗС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна не брала на себе нових зобов‘язань щодо «зернової угоди» – МЗС

Getty Images

Україна не брала жодних нових зобов‘язань щодо угоди про експорт зерна з чорноморських портів. Росія повернулася до її виконання завдяки генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу та президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами речника МЗС, російський президент Володимир Путін заявив, що Росія вирішила розблокувати зернову угоду після надання Україною «гарантій» про невикористання зернового коридору у воєнних цілях. 
  • «Україна не використовувала і не планувала використовувати зерновий коридор у воєнних цілях. Українська сторона чітко дотримується положень зернової угоди», – підкреслив Ніколенко 
  • Він наголосив, що «ніяких нових зобов‘язань, які виходили б за межі вже існуючих в зерновій угоді», Україна не брала. 
  • «Москва повернулася до зернової угоди завдяки активній дипломатії генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. У координації з Україною вони знайшли слова, які зрозумів Путін. Це була позиція сили, а не поступок», – заявив речник МЗС.

Контекст

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

1 листопада Ердоган і Путін обговорили телефоном «зернову угоду», повідомила канцелярія турецького президента. Ердоган висловив упевненість, що рішення щодо постачання зерна буде знайдено «за допомогою конструктивного підходу». 

У Кремлі згодом повідомили, що Путін заявив Ердогану, що повернення Росії до «зернової угоди» можливе лише після розслідування удару по Севастополю та гарантій безпеки від Києва.

Вчора Росія відновила свою участь в угоді щодо експорту зерна з чорноморських портів. Тож рух «зерновим коридором» поновлено. У Міноборони РФ повідомили, що завдяки залученню ООН та Туреччини вдалося «отримати від України письмові гарантії того, що вона не використовуватиме гуманітарний коридор та українські порти для ведення військових дій проти Росії».

Ердоган же вчора повідомив, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу зателефонував до свого турецького колеги, щоб повідомити, що Москва повертається до угоди.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні