Категорія
Новини
Дата

Росія передала Ірану кіберзброю в обмін на ударні дрони для війни в Україні – WSJ

Росія постачає Ірану кіберзброю, зокрема засоби для цифрового спостереження, в обмін на безпілотники, які застосовуються для ударів по території України. Про це пише The Wall Street Jounal.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Як зазначає видання, потенціал для співпраці у кібервійні з’явився після того, як Іран продав РФ безпілотники для використання в Україні, погодився надати ракети малої дальності та відправив танкові й артилерійські снаряди.
  • Водночас Іран шукає кібердопомоги, а також запитує про елітні російські ударні вертольоти і реактивні винищувачі та допомогу в реалізації своєї ракетної програми дальньої дії.
  • Після початку великої війни в Україні РФ надала Ірану засоби зв’язку та спостереження, а також пристрої для підслуховування, сучасні фотопристрої та детектори брехні.
  • Також Росія, ймовірно, вже поділилася з Іраном більш передовим програмним забезпеченням, яке дозволить йому зламувати телефони та системи дисидентів і політичних противників, зазначає видання. 

Контекст

У січні дослідницький центр Університету Торонто Citizen Lab опублікував звіт про те, як організовується мобільне стеження за іранськими громадянами. Зокрема, згідно з отриманими Citizen Lab документами, російський НТЦ «Протей» почав постачати мобільному оператору Ariantel програмне забезпечення для стеження та цензури – «ключові мережеві компоненти для автентифікації користувачів, керування даними, перевірки мережних пакетів за їх вмістом для регулювання та фільтрації трафіку (DPI), доставки SMS». 

У Росії «Протей», зокрема, надає компоненти для системи оперативно-розшукових заходів (СОРМ) – комплексу технічних засобів та заходів електронного стеження.

Враховуючи більш розвинену російську технічну базу, будь-яка передача засобів моніторингу каналів звʼязку покращить можливості Ірану в кіберсфері, сказала WSJ Анні Фікслер, аналітик з кіберполітики вашингтонського Фонду захисту демократій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні