Категорія
Новини
Дата

Росія передала Ірану кіберзброю в обмін на ударні дрони для війни в Україні – WSJ

1 хв читання

Росія постачає Ірану кіберзброю, зокрема засоби для цифрового спостереження, в обмін на безпілотники, які застосовуються для ударів по території України. Про це пише The Wall Street Jounal.

Ключові факти

  • Як зазначає видання, потенціал для співпраці у кібервійні з’явився після того, як Іран продав РФ безпілотники для використання в Україні, погодився надати ракети малої дальності та відправив танкові й артилерійські снаряди.
  • Водночас Іран шукає кібердопомоги, а також запитує про елітні російські ударні вертольоти і реактивні винищувачі та допомогу в реалізації своєї ракетної програми дальньої дії.
  • Після початку великої війни в Україні РФ надала Ірану засоби зв’язку та спостереження, а також пристрої для підслуховування, сучасні фотопристрої та детектори брехні.
  • Також Росія, ймовірно, вже поділилася з Іраном більш передовим програмним забезпеченням, яке дозволить йому зламувати телефони та системи дисидентів і політичних противників, зазначає видання. 

Контекст

У січні дослідницький центр Університету Торонто Citizen Lab опублікував звіт про те, як організовується мобільне стеження за іранськими громадянами. Зокрема, згідно з отриманими Citizen Lab документами, російський НТЦ «Протей» почав постачати мобільному оператору Ariantel програмне забезпечення для стеження та цензури – «ключові мережеві компоненти для автентифікації користувачів, керування даними, перевірки мережних пакетів за їх вмістом для регулювання та фільтрації трафіку (DPI), доставки SMS». 

У Росії «Протей», зокрема, надає компоненти для системи оперативно-розшукових заходів (СОРМ) – комплексу технічних засобів та заходів електронного стеження.

Враховуючи більш розвинену російську технічну базу, будь-яка передача засобів моніторингу каналів звʼязку покращить можливості Ірану в кіберсфері, сказала WSJ Анні Фікслер, аналітик з кіберполітики вашингтонського Фонду захисту демократій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні