У Росії планують розмістити завод із виробництва іранських дронів. Він випускатиме вдосконалені Shahed-136 – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Росії планують розмістити завод із виробництва іранських дронів. Він випускатиме вдосконалені Shahed-136 – WSJ

Getty Images

Москва і Тегеран просувають плани будівництва нового заводу в Росії, який міг би виробляти не менше 6000 безпілотників іранської розробки для війни в Україні, що є останньою ознакою поглиблення співпраці між двома країнами, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що на початку січня до Росії вилетіла іранська делегація високого рівня, щоб відвідати заплановане місце для заводу й обговорити деталі, необхідні для запуску проєкту. У грудні Білий дім попередив, що Москва і Тегеран розглядають можливість будівництва у Росії спільної лінії з виробництва дронів.
  • За інформацією джерел, обидві країни прагнуть створити швидший безпілотник, який може створити нові проблеми для ППО України.
  • За даними офіційних осіб США, Тегеран уже надав Москві сотні безпілотників, які вона використала для завдання ударів по військових і цивільних обʼєктах в Україні. Адміністрація Байдена попередила, що Росія та Іран розвивають «повноцінне оборонне партнерство». Білий дім заявляє, що Москва навчала іранських пілотів польотам на російських реактивних винищувачах із наміром відправити ці літаки до Тегерану до кінця року.
  • Досі Іран постачав Росії, в основному, так звані дрони-камікадзе, відомі як Shahed-136, які містять невелику кількість вибухівки, що детонує, коли безпілотники врізаються у свої цілі.
  • Тепер, за словами офіційних осіб, Іран працює з Росією над розробкою моделі Shahed-136, що, як очікується, буде оснащена новим двигуном, який дозволить йому літати швидше та на більші відстані. Новий завод вироблятиме вдосконалений безпілотник. 

Контекст

10 жовтня використовується як дата першого масованого ракетного обстрілу і початок відліку атак на енергетичну інфраструктуру, але перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном. 13 грудня держави Європейського Союзу підтримали запровадження додаткових санкцій проти Ірану у звʼязку з поставками військових безпілотників до Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні