Категорія
Новини
Дата

Росія перекинула до кордонів України військові гелікоптери — New York Times

Росія почала перекидати до кордонів України військові гелікоптери, пише New York Times з посиланням на інформацію від посадових осіб США. Це свідчить про те, що підготовка до потенційного вторгнення продовжується. Водночас американська розвідка сумнівається, що Путін уже ухвалив рішення.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • РФ розмістила біля України додаткові ударні сили для атаки з повітря. Бойові та транспортні вертольоти, поряд із штурмовиками, стануть великою перевагою Росії, якщо Путін вирішить вторгнутися до України, заявляють співрозмовники видання.
  • Чисельність російських військових біля кордонів України становить 60 батальйонно-тактичних груп — від 85 до 100 000 військових. На додаток до повітряних сил почали також стягувати підрозділи, що займаються логістикою.
  • Вікно для вторгнення у Путіна обмежене через погодні умови, пише видання. Поки тримаються морози, важка техніка може швидко пересуватися. Але відносно мʼяка зима цього року змістила сприятливий час для потенційного нападу ближче до весни, щонайменше, на лютий.
  • В адміністрації президента США Джо Байдена дали вказівки ретельно стежити за погодою в Україні наступні тижні, щоб розуміти, якими будуть умови, кажуть співрозмовники видання.
  • У розвідці США доповіли Білому дому, що хоча Росія і продовжує те, що виглядає як планування вторгнення, вони не думають, що Путін уже ухвалив рішення.
  • З кінця грудня над Україною літають американські розвідувальні літаки RC-135 Rivet Joint та E-8 JSTARS, які дозволяють прослуховувати командирів російських підрозділів, а також відслідковувати пересування російських військ.
  • Білий дім поки що не має консенсусу з приводу того, як підтримувати Україну, якщо РФ почне вторгнення, пише видання.

Контекст

У листопаді РФ почала нарощувати військову присутність на кордоні з Україною. Президент Росії Володимир Путін під час переговорів з президентом США Джо Байденом озвучив низку вимог: припинити розширення НАТО на схід, відмовитися від створення військових баз на території держав колишнього СРСР, а також не розміщувати збройні сили та озброєння в європейських державах на додачу до сил, які вже були розміщені станом на травень 1997 року. Байден у свою чергу виступив за дипломатичне вирішення конфлікту. Він запропонував переговори, але наголосив, що прогрес на цих переговорах може бути досягнутий лише у разі деескалації ситуації навколо України.

Американо-російські переговори в Женеві 10 січня тривали вісім годин і закінчилися безрезультатно. Проте із заяв їх учасників, американські коментатори роблять висновок про те, що США відкинули головне із списку вимог Росії – гарантії невступу України до НАТО. 12 січня має відбутися засідання Ради РФ – НАТО у Брюсселі. На 13 січня намічені переговори представників Росії та ОБСЄ у Відні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні