Категорія
Новини
Дата

Росія намагається уникнути дефолту. Мінфін РФ пропонує розраховуватися з власниками держоблігацій рублями

Росія має намір розраховуватися з власниками російських єврооблігацій за допомогою механізму, аналогічного схемі оплати російського газу в рублях. Інвестори повинні будуть відкривати рахунки в російських банках та давати доручення на купівлю валюти. Про це розповів міністр фінансів Росії Антон Силуанов виданню «Ведомости».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Як відбувається платіж за газ у рублях: нам зараховують валюту, тут вона за дорученням (покупця газу, – Forbes) змінюється на рублі, і таким чином відбувається розрахунок, – розповів Силуанов. – Механізм розрахунків щодо євробондів діятиме таким самим чином, тільки в інший бік».
  • Росія планує здійснювати платежі за єврооблігаціями в рублях, які можна конвертувати в іншу валюту. За словами Силуанова, єврооблігації, номіновані в євро, будуть виплачуватися в євро, оскільки ЄС не запровадив обмежень на виплати в євро.
  • Платежі проводитимуться через Національний розрахунковий депозитарій.

Контекст

США поставили Росію на межу дефолту за міжнародними борговими зобовʼязаннями, не продовживши ліцензію Москви на виплату власникам облігацій. Закінчення терміну дії ліцензії, найімовірніше, робить неминучим дефолт Росії, принаймні за деякими міжнародними облігаціями, на суму $40 млрд.

Термін дії генеральної ліцензії минув, але у РФ все ще залишається спосіб уникнути дефолту, пише РБК. У документації всіх випусків є пункт «Відшкодування в іншій валюті» (Currency Indemnity): зобовʼязання може вважатися виконаним у разі виплати в іншій валюті (рублях), якщо одержувач зможе негайно обміняти її на долари й компенсує транзакційні витрати. Це не є нормальним рішенням, але воно дасть Росії можливість доводити відсутність дефолту, зазначає видання.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні