Категорія
Новини
Дата

США не продовжили ліцензію на обслуговування російського держборгу, але РФ знову уникла дефолту

Міністерство фінансів США не продовжило дію Генеральної ліцензії 9С, що дозволяє власникам російських облігацій отримувати доларові платежі для обслуговування паперів та погашення боргу. Дія ліцензії закінчилася вранці 25 травня. Платежі за купонами, призначені на 27 травня, Мінфін РФ вніс заздалегідь, наприкінці минулого тижня, уточнює РБК.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Після 25 травня американські резиденти повинні вимагати індивідуальні дозволи для отримання виплат відсотків або основного боргу щодо російських суверенних бондів, заявляло казначейство США. Термін чинної ліцензії сплив 25 травня. Наступний обовʼязковий платіж у доларах РФ мала б сплатити 27 травня і це означало б формальний дефолт.
  • Платежі за купонами, призначені на 27 травня, Мінфін вніс наперед, наприкінці минулого тижня, пише РБК. Йдеться про виплати за облігаціями зовнішніх облігаційних позик на $71,25 млн та €25 млн. Кошти передані до Національного розрахункового депозитарію, повідомив російський Мінфін. Таким чином РФ знову уникла дефолту.
  • Наступні платежі призначено на 23-24 червня. Якщо їх провести не вдасться, формальний дефолт на РФ може чекати наприкінці липня – після закінчення 30-денного grace period.

Контекст

18 травня, міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив про намір платити за державним зовнішнім боргом у рублях, якщо ліцензія, яка дозволяє обслуговувати його в доларах, не буде продовжена.

Санкції, запроваджені Заходом після російського вторгнення в Україну, забороняють операції з російським Мінфіном, центробанком чи Фондом національного добробуту. Проте Управління контролю за іноземними активами Мінфіну США 2 березня зробило виняток для отримання виплати відсотків та дивідендів у рамках погашення заборгованості та виплат акціонерам. Ця ліцензія дозволила РФ продовжувати виплати за держоблігаціями і тим самим запобігти дефолту за державним боргом.

Після 25 травня і до кінця 2022 року Росії буде необхідно зробити виплати за зовнішніми суверенними облігаціями на майже $2 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні