Категорія
Новини
Дата

Росія взяла під «тимчасовий» контроль дві енергокомпанії з «недружніх» країн

Росія взяла під контроль енергетичні компанії, що належать фінській Fortum Oyj і німецькій Uniper SE, пише Bloomberg. Це перший подібний крок з боку Кремля у відповідь на замороження активів європейськими країнами через вторгнення в Україну.  

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Президент РФ Путін пізно ввечері 25 квітня підписав указ, який дозволяє уряду вводити «тимчасовий» контроль над активами компаній з «недружніх» країн у відповідь на подібні кроки або загрозу з їх боку. 
  • Указ вводить тимчасове зовнішнє управління на індивідуальній основі, а перелік активів може бути розширений у разі необхідності. Повернути компаніям контроль можливо лише указом президента.
  • Як заявили в Росмайна, так званий «тимчасовий контроль» не впливає на право власності на активи.
  • Єдиними активами, які значаться у додатку до указу, є 83,7% акцій Uniper у ПАТ «Уніпро» та 98,2% акцій Fortum у місцевому ПАТ «Фортум». 
  • Як зазначає видання, обидві компанії намагалися продати свої частки після того, як минулого року Путін наказав ввести війська в Україну.

Контекст

Минулого року РФ погрожувала забрати активи іноземних компаній після того, як Німеччина націоналізувала «дочку» «Газпрома». Уряд Олафа Шольца також арештував нафтопереробні активи, які частково належать «Роснафті».

Після початку великої війни російська влада запровадила обмеження для іноземних компаній та бізнесменів з «недружніх країн». До списку включили всі держави, які підтримали санкції проти РФ. Зокрема, продаж компаніями з «недружніх країн» активів у Росії вимагає погодження спецкомісією. Умовою погодження угод є знижка — мінімум 50% від ринкової вартості активів, розстрочка оплати чи перерахування 10% від суми угоди до федерального бюджету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні