Росія на межі фінансової кризи. Які ще санкції необхідно ввести, щоб економіка РФ просіла на 8%? Розрахунки KSE /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Гроші
Дата

Росія на межі фінансової кризи. Які ще санкції необхідно ввести, щоб економіка РФ просіла на 8%? Розрахунки KSE

Колаж Анна Наконечна

У 2022 році рекордні ціни на енергоносії врятували економіку Росії. Однак уже найближчим часом наслідки санкцій підведуть країну-агресора до економічної ями. Як наблизити цей момент? Пропозиції Київської школи економіки (KSE).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

З кінця минулого року в російському бюджеті сформувалася діра у кілька трильйонів рублів, а доходів у січні не вистачило і на половину витрат. І головне – Росія втратила свою позицію ключового постачальника енергоресурсів до Європи, що, за оцінками МЕА, коштуватиме агресору $1 трлн до 2030 року. 

У результаті загострюються негативні тенденції, які Росії вдалося компенсувати коштом рекордного експорту минулого року. Торговельний баланс різко скоротився, рубль впав на 35% за чотири місяці, а дефіцит бюджету перетворюється на велику діру. Щоб урятувати ситуацію, РФ продовжує витрачати нафтові гроші з Фонду національного добробуту та збільшує запозичення на внутрішньому ринку. 

За таких умов цьогоріч російська економіка може скоротитися на 6% проти 2,1% торік. На тлі падіння доходів від нафти та газу з $350 млрд до $170 млрд дефіцит бюджету зросте до 6% ВВП.

Росія на межі фінансової кризи. Які ще санкції необхідно ввести, щоб економіка РФ просіла на 8%? Розрахунки KSE /Фото 1
Росія на межі фінансової кризи. Які ще санкції необхідно ввести, щоб економіка РФ просіла на 8%? Розрахунки KSE /Фото 2

Однак це далеко не межа санкційного тиску. KSE пропонує новий пакет з 10 санкційних обмежень, які поглиблять економічну кризу у РФ, наблизивши перемогу України. 

Три напрями для санкцій 

Cанкційні пріоритети цього року мають базуватися на трьох компонентах. Перший вдарить по вразливих місцях російської економіки. Другий дозволить ізолювати Росію на світовій арені. Третій змусить Росію заплатити за злочини.

Притиснути Росію

Нафта і газ є основою російської економіки, на них припадає більш як 60% експорту і понад 40% бюджетних надходжень. Така залежність від енергетичного експорту робить Росію вразливою до обмежень. 

Росія на межі фінансової кризи. Які ще санкції необхідно ввести, щоб економіка РФ просіла на 8%? Розрахунки KSE /Фото 3

Собівартість російської нафти у $10–15 за барель відкриває можливості для значного зниження цінової стелі без ризику припинення постачання. Ми закликаємо знизити верхню межу ціни на нафту з нинішніх $60 до $30 за барель, одночасно посилюючи контроль за дотриманням обмежень. За такої ціни на нафту РФ буде затиснута між власною слабкою валютою і банками, а також значним дефіцитом бюджету. 

Росія на межі фінансової кризи. Які ще санкції необхідно ввести, щоб економіка РФ просіла на 8%? Розрахунки KSE /Фото 4

Ми також закликаємо припинити прямі продажі російського газу до Європи, а Японії, Південній Кореї та Тайваню долучитися до заборони імпортувати російську нафту, вугілля та ЗПГ. 

Потрібно також встановити верхню межу цін на експорт азотних добрив та заборонити імпорт інших російських товарів, включаючи алмази, уран, залізну руду, сталеву продукцію тощо.

Ізолювати Росію

Більш систематичні та всеосяжні санкції акцентують, що нормальних відносин з Росією не буде доти, доки вона не припинить спроби перекроїти кордони силою і не піде з України. 

Ми закликаємо запровадити повні санкції проти основних компаній нафтогазової галузі, основних металургійних та гірничодобувних компаній (які є ключовими постачальниками для російської армії). Під санкції має потрапити кожна юрособа російського військово-промислового комплексу, кожен високопоставлений чиновник. 

РФ не повинна мати доступу до сучасних технологій. Високотехнологічний експорт до Росії або російських компаній має проходити ліцензування. 

Також потрібні подальші кроки щодо посилення фінансових санкцій – зокрема необхідно запровадити санкції проти Газпромбанку та вимагати виходу західних банків з РФ.

Росія на межі фінансової кризи. Які ще санкції необхідно ввести, щоб економіка РФ просіла на 8%? Розрахунки KSE /Фото 5

Змусити Росію заплатити

Росія заявляє, що може протриматися довше за Україну. Цього не буде. Ми закликаємо конфіскувати заморожені російські активи й почати їх розподіл уже цього року для відновлення справедливості.

Росія на межі фінансової кризи. Які ще санкції необхідно ввести, щоб економіка РФ просіла на 8%? Розрахунки KSE /Фото 6

Ці активи, включно з $300 млрд російських державних резервів, мають бути спрямовані на відновлення України, а також фінансування під час війни – підтримку економіки, бюджету та гривні. За річної потреби у $40–50 млрд російські кошти дозволять перекрити будь-які плани агресора щодо виснаження України та донорів. 

Окрім того, всі українці мають отримати компенсацію. Особливо ті, хто найбільше постраждав унаслідок російського вторгнення, – сім’ї загиблих, поранені, переміщені особи. 

Ціна для Росії

Комплекс нових обмежень дозволить скоротити експорт агресора ще на $70 млрд, ліквідувавши позитивне сальдо поточного рахунку платіжного балансу. 

Дефіцит бюджету за таких умов зросте з 6% до 8–9% ВВП, змусивши витратити всі ліквідні активи Фонду національного добробуту вже цього року. Падіння ВВП прискориться з прогнозованих -5% до 7–8%. 

Таке погіршення економічного та фіскального стану зробить економіку й бюджет агресора крихкими та обмеженими. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні