Категорія
Новини
Дата

Росія заробила €158 млрд від продажу енергоносіїв. €43 млрд пішли в бюджет і допомогли фінансувати війну – дослідження

1 хв читання

Викопне паливо продовжує поповнювати бюджет Росії через високі ціни. Країна заробила €158 млрд доходу від експорту енергоносіїв за перші шість місяців війни, 54% цього обсягу імпортував ЄС на суму близько €85 млрд, йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Ключові факти

  • Експорт викопного палива вніс до федерального бюджету Росії близько €43 млрд із початку вторгнення, допомагаючи фінансувати військові злочини в Україні, зазначено у звіті.
  • Найбільшим імпортером викопного палива був ЄС (€85,1 млрд), за ним ідуть Китай (€34,9 млрд), Туреччина (€10,7 млрд), Індія (€6,6 млрд) та Японія (€2,5 млрд).
  • Зростання цін на викопне паливо означає, що поточні доходи Росії набагато перевищують рівень попередніх років, незважаючи на скорочення обсягів експорту цього року.
  • Доходи Росії від експорту в липні–серпні зросли через відновлення цін на сиру нафту.
  • У серпні доходи від експорту викопного палива з Росії та обсяги трохи відновилися порівняно з низьким рівнем, який був у червні.
  • Проте експорт Росії знизився на 18% порівняно з рекордним рівнем, досягнутим на початку вторгнення (лютий–березень). Падіння було зумовлене скороченням експорту трубопровідного газу, нафтопродуктів та вугілля.
  • Порівняно з початком вторгнення скорочення імпорту російського викопного палива коштувало країні €170 млн на день у вигляді втраченої вигоди в липні та серпні. Загальне падіння обсягів експорту було спричинене падінням експорту до ЄС на 35%.

Контекст

2 вересня країни «Великої сімки» заявили, що вони планують запровадити цінову межу для глобальних закупівель російської нафти. Цей захід, як сподіваються США, послабить тиск на енергетичному ринку та скоротить загальні доходи Росії.

Офіційні особи США стверджують, що дозвіл глобальних закупівель на рівні цінової межі або нижче призведе до того, що інші покупці прагнутимуть такої самої знижки, що зрештою зменшить дефіцит на ринку, знизить глобальні базові ціни і змусить Росію робити додаткові знижки на свій експорт, а це врешті-решт зменшить загальний дохід Росії.

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

2 вересня віцепремʼєр РФ Олександр Новак заявив, що Росія повністю припинить постачання нафти та нафтопродуктів країнам, які запровадять граничну ціну на російську нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні