Категорія
Новини
Дата

Країни G7 домовились про обмеження цін на російську нафту

Країни «Великої сімки» заявили, що вони планують запровадити цінову межу для глобальних закупівель російської нафти. Цей захід, як сподіваються США, послабить тиск на енергетичному ринку та скоротить загальні доходи Росії, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Ми підтверджуємо наш спільний політичний намір завершити і впровадити всеосяжну заборону на послуги, що дозволяють здійснювати морські перевезення сирої нафти та нафтопродуктів російського походження по всьому світу», – йдеться в спільній заяві міністрів фінансів G7. 
  • Надання таких послуг буде дозволено лише в тому випадку, якщо нафта та нафтопродукти купуються за встановленою ціною або нижче. Гранична ціна визначається широкою коаліцією країн, які її дотримуються та реалізують.
  • Міністри заявили, що планують запровадити обмеження цін відповідно до термінів запровадження санкцій Європейського Союзу щодо російської нафти, які мають набути чинності 5 грудня. 
  • «Початкова цінова межа буде встановлена ​​на рівні, що базується на низці технічних даних, і вирішуватиметься всією коаліцією до впровадження в кожній юрисдикції», – йдеться в заяві міністрів. 
  • План G7 дозволить покупцям російської нафти за обмеженою ціною продовжувати отримувати найважливіші послуги, такі як фінансування та страхування танкерів.
  • Щоб запровадити обмеження, дипломатам доведеться переконати країни – члени Європейського Союзу внести поправки до шостого пакету санкцій щодо Росії у звʼязку з вторгненням в Україну, і це все може виявитися непростою справою. Цей пакет, який забороняє купувати російську нафту з 5 грудня, включав заборону компаніям блоку надавати третім країнам страхові та фінансові послуги, пов’язані з російською нафтою, йдеться в матеріалі агентства.

Контекст

США та їхні союзники намагаються вирішити, як найкраще запровадити санкції проти Росії, після того як її вторгнення в Україну потрясло світові енергетичні ринки та призвело до різкого зростання цін на нафту. «Велика сімка», до якої також входять Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Японія та Канада, раніше цього року зобовʼязалася обмежити залежність від російських енергоносіїв, зокрема шляхом поетапного припинення або заборони імпорту російської нафти.

Офіційні особи США стверджують, що дозвіл глобальних закупівель на рівні цінової межі або нижче призведе до того, що інші покупці прагнутимуть такої самої знижки, що зрештою зменшить дефіцит на ринку, знизить глобальні базові ціни і змусить Росію робити додаткові знижки на свій експорт, а це врешті-решт зменшить загальний дохід Росії.

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

2 вересня віцепремʼєр РФ Олександр Новак заявив, що Росія повністю припинить постачання нафти та нафтопродуктів країнам, які запровадять граничну ціну на російську нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні