Категорія
Новини
Дата

Російський бізнесмен Тіньков вирішив відмовитися від громадянства РФ

2 хв читання

Бізнесмен Олег Тіньков, який продав частку в російській TCS Group, що володіє банком «Тінькофф» та іншими активами, заявив, що відмовився від російського громадянства, пише The New York Times.

Ключові факти

  • «Я не можу і не асоціюватимуся з фашистською країною, яка розвʼязала війну зі своїм мирним сусідом, – написав він в Instagram. – Мені соромно продовжувати мати цей паспорт».
  • Тіньков також є громадянином Кіпру. Цей крок, на думку експертів, може бути спробою уникнути санкцій чи заспокоїти потенційних ділових партнерів, які насторожено ставляться до росіян.
  • «Цей крок пана Тінькова має важливе значення через його популярність у Росії, де він створив образ капіталіста-індивідуаліста, схожого на Річарда Бренсона, і де заснований ним інтернет-банк «Тінькофф» є одним із найвідоміших брендів у країні», – йдеться у матеріалі видання.
  • Минулої весни Тіньков публічно засудив президента РФ Володимира Путіна і заявив в інтервʼю The New York Times, що після вторгнення «Росія як країна більше не існує». Він сказав тоді, що після того, як він виступив проти війни, Кремль змусив його продати багатомільярдну частку в його банку, за 3%, як він вважав, її реальної вартості. Незважаючи на його антивоєнну позицію, у березні британський уряд включив його до санкційного списку.
  • Він висловив сподівання, що його приклад наслідуватимуть й інші російські бізнесмени, що дозволить послабити економіку Росії та режим Путіна і, нарешті, призвести до його поразки. Бізнесмен додав фотографію документа, що засвідчує його відмову.

Контекст

19 квітня Тіньков назвав війну «божевільною». У банку «Тінькофф» слова засновника назвали його особистою думкою. Пізніше банк оголосив, що проведе ребрендинг.

Потім стало відомо про продаж 35% TCS Group, які належать сімʼї Олега Тінькова, групі «Інтеррос» мільярдера Володимира Потаніна.

З початку війни папери TCS Group у Лондоні подешевшали на 90% (дані із закриття торгів 23 лютого до мінімуму під час торгів 1 березня). Відповідно Тіньков перестав бути доларовим мільярдером. Його статки на 1 березня оцінювалися у $820 млн, що в 5,5 раза менше за оцінку в останньому рейтингу Forbes.

Навесні мільярдер розповів NYT, що після антивоєнних висловлювань представники адміністрації президента звʼязалися із керівництвом банку та погрожували націоналізувати його, якщо «Тінькофф» не розірве звʼязки із засновником. Бізнесмен заявив, що планував продати свої російські активи, бо «не вірить, що РФ має майбутнє» за чинної влади.

Вчора один із засновників фінтех-компанії Revolut, російсько-британський мільярдер Микола Сторонський, відмовився від російського громадянства заради банківської ліцензії Великої Британії для своєї компанії. Рішення про вихід із громадянства мільярдер ухвалив після введення Києвом санкцій проти його батька – гендиректора «Газпром промгаз» Миколи Сторонського – старшого, зазначає видання. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні