Володимир Лісін /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Найбагатший росіянин Лісін досі не під санкціями. Його компанії постачали сталь для розробки ядерної зброї – «Схеми»

Володимир Лісін Фото Getty Images

Найбагатший олігарх Росії Володимир Лісін з 2014 року постачав сталь підприємствам – розробникам російської ядерної зброї, а після повномасштабного вторгнення РФ його танкери обходять заборону входження в порти ЄС. При цьому Лісін може безперешкодно вести бізнес і подорожувати країнами ЄС, де має елітну нерухомість, ідеться у розслідуванні журналістів проєкту «Радіо Свобода» «Схеми».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- Лісін та його компанії не потрапили під санкції ані ЄС, США та Великої Британії, ані України. При цьому Лісін є акціонером металургійної компанії, яка працює на російську «оборонку», заявляють журналісти «Схем».

- Група НЛМК – це металургійна імперія Лісіна. Новолипецький металургійний комбінат – ключове підприємство групи. НЛМК займається як видобутком сировини, так і виробництвом продукції зі сталі.

- Головною компанією групи в Росії є ПАО «НЛМК». У ній Лісін – голова ради директорів. 79% акцій НЛМК належать кіпрській Fletcher Group Holdings Limited, у якій Володимир Лісін є директором.

- НЛМК постачав сталь Науково-виробничому обʼєднанню «Електромашина». Воно виготовляє з-поміж іншого бойовий модуль «Охотник».

- Електротехнічну сталь від НЛМК у 2017 році отримав і Марійський машинобудівний завод. Він працює над розробкою зенітних систем.

- Та найголовніше – сталь корпорації Лісіна систематично постачалася на державні підприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї. Йдеться про Російський федеральний ядерний центр – всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики імені академіка Забабахіна. «Схеми» знайшли контракти на постачання електротехнічної сталі у 2017 році. Інститут Забабахіна розробляє та випробовує ядерні і термоядерні боєприпаси.

- Також мала місце співпраця НЛМК із Федеральним держпідприємством «Виробниче обʼєднання «Север». Журналісти відшукали контракти 2014, 2015, 2016, 2017 і 2019 років. Після 2019 року дані про закупівлі «ВО «Север» публічно не оприлюднювались. Основною діяльністю «Севера» є виробництво компонентів ядерних боєприпасів. Тобто це саме та зброя, якою тепер, у 2022 році, Володимир Путін погрожує світу. 

- У металургійній імперії Лісіна є потужні дочірні компанії у Європі та США. Всі ці підприємства безпосередньо пов’язані з російською НЛМК. 

- Крім того, журналісти програми «Схеми» знайшли дві вілли Лісіна на «Лазурці» – популярному серед багатіїв курорті, в муніципалітеті Вільфранш-сюр-Мер. Маєтки зареєстровані на дві французькі компанії – SCI GAILLARDIA (власник – сам Володимир Лісін та син Юрій) та SCI BALEARA (власники – дружина і син Володимира Лісіна).

- «Схеми» звернулися до уповноважених органів ЄС, Британії, США та України із проханням пояснити, чому Лісін не потрапив під санкційні обмеження. В РНБО України зазначили, що наразі не отримували пропозицій про запровадження санкцій щодо Лісіна від уповноважених на це законом органів.

- В уряді Британії зазначили, що не коментують свої можливі майбутні рішення щодо санкцій. Схожим чином відповіли і в Єврокомісії – не коментують формування списків публічно, бо це «процес, який відбувається в умовах конфіденційності». Відповідь від уповноваженого органа США буде оприлюднено відразу після отримання.

Контекст

На початку вересня «Схеми» опублікували розслідування про те, що російські танкери обходять заборону входження в порти ЄС і перевантажують нафту в морі на судна під прапорами Європи. Всі 13 танкерів, задіяних у схемі, виявилися власністю російського олігарха Лісіна.

Шість із топ-10 російських олігархів поки не під санкціями США, пʼятеро не перебувають під санкціями ЄС і двоє – Великої Британії, повідомляла у серпні група аналітиків Trap Aggressor, які здійснюють моніторинг запроваджених санкцій проти Росії. Йдеться про Володимира Лісіна, Володимира Потаніна, Павла Дурова, Леоніда Міхельсона, Андрія Мельніченка та Вагіта Алекперова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні