Зеленський ввів у дію санкції проти російських олігархів, бізнесменів і компаній /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський ввів у дію санкції проти російських олігархів, бізнесменів і компаній

1 хв читання

Зеленський ввів у дію санкції проти російських олігархів, бізнесменів і компаній Фото Офіс Президента України

Президент Володимир Зеленський підписав два укази №727/2022 та №726/2022 про введення у дію рішень РНБО про санкції проти російських фізичних та юридичних осіб. Документи опубліковані на сайті Офісу президента.

Ключові факти

  • У списку 2507 осіб, зокрема: олігархи Роман Абрамович, Аркадій Ротенберг, Сулейман Керімов, Михайло Фрідман, Володимир Лісін. 
  • Також під санкції потрапили дружина покійного мера Москви Юрія Лужкова, мільярдерка Олена Батуріна, бізнесмен, власник «Лабораторії Касперського» Євген Касперський.
  • Обмеження запроваджені проти директора «Першого каналу» Костянтина Ернста, пропагандистів Ольги Скабєєвої, Володимира Соловйова та членів його родини, Тиграна Кеосаяна, Тіни Канделакі.
  • Під санкціями РНБО також Віктор Медведчук і Оксана Марченко.
  • Запроваджено санкції проти родича російського диктатора Ігоря Путіна, Аліни Кабаєвої, Марини Путіної/Воронцової/Фаассен і Катерини Путіної/Тихонової.
  • У списку компаній: Альфа-Банк Росія, Російський фонд прямих інвестицій, «Ростелеком», «Алроса», «Газпром нафта шельф», «РусГідро», «КамАЗ» та інші. Загалом – 1374 юридичні особи.

Контекст

30 вересня РНБО вперше від початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які доти потрапляли в санкційні списки ЄС та країн G7.

«До санкційних списків, які опрацьовувалися «довгий час», увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора, зокрема, олігархи, чиновники, депутати Державної думи, промислові компанії», – заявив за кілька годин після засідання секретар РНБО Олексій Данілов.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації державної санкційної політики. 

За словами Малюськи, з конфіскацією активів Дерипаски та інших російських бізнесменів можуть виникнути проблеми, оскільки часто активи, що асоціюються з ними, належать номінальним власникам. 

12 жовтня Зеленський підписав указ про затвердження першої частини санкцій із великого пакета, ухваленого РНБО 30 вересня. Решта санкційного списку, до якого входять понад 3500 субʼєктів, перебуває «в роботі», уточнив у коментарі Forbes заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

Напередодні секретар РНБО повідомив, що президент України підписав два укази про запровадження санкцій проти російських олігархів, компаній і підприємств. «Це була дуже велика, складна і кропітка робота. Там будуть доволі-таки несподівані прізвища олігархів Російської Федерації та дуже велика кількість компаній, підприємств тощо», – заявив Данілов. Він уточнив, що стосовно однієї людини будуть відтерміновані санкції на певний проміжок часу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні