Категорія
Новини
Дата

Росію восени відключать від «авіаційного SWIFT»

Російські та іноземні авіакомпанії, що виконують рейси між Росією та іншими країнами, восени 2023 року зіткнуться з проблемами при організації польотів. Причина – відключення РФ від каналів, які належать глобальному провайдеру послуг для цивільної авіації, швейцарській компанії Societe Internationale de Telecommunication Aeronautiqes (SITA), пише РБК з посиланням на джерела в авіакомпаніях.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • SITA, що займається зокрема розробкою систем бронювання, електронних посадкових, багажних систем та різних інших авіаційних IT-послуг, заявила про намір залишити російський ринок у травні 2023 року.
  • За даними джерел РБК, до осені російські компанії відключать від телекомунікаційних каналів SITA, які видання називає «авіаційним SWIFT» – найпоширенішим інструментом у світовій цивільній авіації для обміну інформацією, зокрема між авіакомпаніями та аеропортами.
  • Як зазначив один зі співрозмовників видання, через відключення російські перевізники більше не зможуть передавати через шлюзи SITA дані про рейси, пасажирів і багаж в інформаційні системи міжнародних аеропортів. 
  • Водночас іноземні перевізники залишаться без звичного каналу для обміну даними з інформаційними системами російських аеропортів.
  • У російському мінтрансі заявили, що знають про проблему і планують забезпечити обмін інформацією між російською та міжнародними мережами та альтернативними каналами звʼязку. 
  • Представники російських компаній, які надають авіаційні послуги, вважають, що іноземні перевізники можуть використовувати російське програмне забезпечення. 

Контекст

Міжнародна компанія SITA створена 23 лютого 1949 року 11 провідними європейськими перевізниками (серед них, наприклад, Air France) як міжнародна спілка авіаційного електрозвʼязку, є некомерційним кооперативом і належить авіатранспортній галузі.

Поступове згортання роботи в Росії SITA розпочала після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Більшість закордонних компаній, які надають послуги російським перевізникам, через санкції припинили співпрацю з ними та загалом із галуззю повітряних перевезень країни. У російському мінтрансі заявляють, що більшість сервісів SITA у Росії було відключено протягом 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні