Категорія
Новини
Дата

Рослинництво в Україні залишається збитковим. Як війна впливає на прибутковість в агросекторі

Галузь рослинництва в Україні залишається збитковою попри поліпшення прогнозу з врожайності. Вартість логістики зростала, а закупівельні ціни знижувались. Найбільших збитків зазнали малі фермерські та прифронтові господарства. Про це йдеться в дослідженні Мінагрополітики «Україна: вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З липня по жовтень 2023 року рівень прибутковості виробництва зернових та олійних культур в Україні знижувався, йдеться в дослідженні. 
  • Через падіння цін соняшник із прибуткової культури перетворився на збиткову. Водночас виробництво та експорт соняшникової олії відновилися, тож фермерам тепер вигідніше продавати насіння соняшнику на внутрішньому ринку, ніж експортувати його, зазначають аналітики. 
  • Збитковість виробництва пшениці збільшилась попри зростання рівня врожайності через зниження закупівельних цін. 
  • Збитки господарств від виробництва кукурудзи зросли більш ніж удвічі внаслідок зниження цін як на внутрішньому ринку України, так і в найближчих портах, а також збільшення логістичних витрат. 
  • Найменш рентабельною культурою серед основних видів зернових та олійних у жовтні 2023 року був ячмінь. 
  • Озимий ріпак зі збиткової культури став мінімально прибутковою – ціна на нього впала в липні цього року у розпал збору врожаю, однак станом на жовтень частина врожаю була експортована, тож ціна на ріпак стабілізувалась. 

Середня прибутковість виробництва зерна та олійних культур

Рослинництво в Україні залишається збитковим. Як війна впливає на прибутковість в агросекторі /Фото 1
  • Як зазначають аналітики, експорт морем поступово відновлюється. Водночас вартість логістики до портів Одеси, а також до портів Констанца та Ґданська зростає, що, зокрема, пов’язане з покращенням прогнозу врожайності в 2023/24 маркетинговому році. 
  • Також у галузі рослинництва зросли витрати на оплату праці через дефіцит кадрів, спричинений мобілізацією та вимушеною міграцією частини населення України. 
  • Найнижчу рентабельність виробництва зернових та олійних культур мають малі фермерські господарства та прифронтові середні господарства. 
  • Малі господарства порівняно з середніми мають на 5–10% вищі виробничі витрати на всі види зернових та олійних культур, зокрема, на закупівлю насіння, засобів захисту рослин та добрив.

Дослідження проводиться Мінагрополітики у співпраці з Українським клубом аграрного бізнесу (УКАБ) за підтримки Глобального фонду зі зменшення ризиків катастроф і відновлення (GFDRR), що його адмініструє Світовий банк.

Контекст

На початку грудня Мінагрополітики оновило прогноз щодо валового виробництва зернових культур до 59,7 млн т. Обсяги збору олійних культур залишаються без змін і складають 21,6 млн т. Загальний обсяг врожаю зернових та олійних культур на поточний рік наразі становить 81,3 млн т.

За попередніми оцінками, у 2023 році аграрії зберуть зернові в таких обсягах: пшениці – 22,2 млн т, ячменю – 5,8 млн т та кукурудзи – 30,1 млн т.

Що стосується олійних культур, то врожай соняшнику залишився на рівні 13 млн т, соєвих бобів – 4,6 млн т. Збір ріпаку завершено – понад 4 млн т.

Також збільшився рівень врожайності зернових – до 54,7 ц/га. Це рекордний показник для України, перед цим найвищий рівень врожайності зернових був у 2021-му році, він становив 53,6 ц/га.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні