Категорія
Новини
Дата

«Росія не хоче війни». Глава російського МЗС заявив, що Путін готує відповідь на реакцію США та НАТО

Росія не хоче збройних конфліктів, заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров у п'ятницю в інтерв'ю російським радіостанціям. Він також повідомив, що переговори зі США та НАТО щодо «гарантій безпеки» ще не завершені, пише РБК.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Росія не хоче війни, але не дозволить іншим країнам порушувати її права, заявив Лавров. «Якщо це залежить від Російської Федерації, війни не буде. Ми війн не хочемо. Але й наступати брутально на наші інтереси, ігнорувати їх ми теж не дозволимо», – заявив він.
  • Переговори зі США та НАТО щодо так званих «гарантій безпеки» ще не закінчені, заявив глава російського МЗС. За його словами, Москва передала проєкти домовленостей у середині грудня, а письмові відповіді на них отримала два дні тому. Він додав, що у них є і «раціональні зерна».
  • Пропозиції щодо відповіді на реакцію США та НАТО готуються, остаточне рішення ухвалить президент Росії, заявив Лавров.

Контекст

27 січня заступник директора департаменту інформації та друку МЗС РФ Олексій Зайцев заявив, що Росія «ні на кого нападати не збирається» і «вважає неприйнятною навіть думку про війну» з Україною. Російський ринок та рубль різко виросли на заявах МЗС. Долар відійшов від піків і опустився нижче за 78 рублів, євро впав нижче за 87 рублів. Індекс Мосбіржі зріс майже на 5%, а РТС – майже на 8%.

26 січня посол США в Росії Джон Салліван прибув до МЗС Росії та передав письмову відповідь Вашингтона на представлені Росією наприкінці минулого року «пропозиції щодо взаємних гарантій безпеки». Вашингтон дав зрозуміти, що захищатиме свої ключові принципи. Йдеться, зокрема, про право держав обирати договори безпеки та союзи, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, коментуючи деталі відповіді Вашингтона на «гарантії безпеки» Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні