Категорія
Новини
Дата

НАТО не відмовиться від принципу «відкритих дверей». Блінкен озвучив позиції письмової відповіді США на вимоги Росії

США захищатимуть суверенітет України і право держав обирати власні безпекові домовленості та союзи, сказав держсекретар США Ентоні Блінкен на пресконференції, коментуючи деталі відповіді Вашингтону на «безпекові вимоги» Росії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У документі, який США передали Росії, позначені принципи та приводи для занепокоєння щодо дій Росії, але також позначені сфери, де РФ та Захід могли б співпрацювати.
  • Позиція США повністю узгоджена з європейськими союзниками та з Україною, наголосив держсекретар США.
  • Вашингтон дав зрозуміти, що захищатиме свої ключові принципи. Йдеться, зокрема, про право держав обирати безпекові домовленості та союзи, заявив Блінкен. Він не став коментувати відповідь США на прямі вимоги РФ не приймати Україну до НАТО. За його словами, Вашингтон не публікуватиме своєї відповіді і попросить Москву зробити теж саме.
  • Рішення про подальші кроки залишається за Росією, заявив держсекретар США. Він розраховує поговорити з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим найближчими днями після того, як Москва ознайомиться з відповіддю США.

Контекст

Президент Росії Володимир Путін на переговорах з президентом США Джо Байденом в середині грудня озвучив низку вимог: припинити розширення НАТО на схід, відмовитися від створення військових баз на території держав колишнього СРСР, а також не розміщувати збройні сили та озброєння в європейських державах на додачу до сил, які вже були розміщені станом на травень 1997 року.

У Москві погрожували вжити «заходів у відповідь», якщо США не дадуть «конструктивної відповіді» на російські вимоги.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні