Категорія
Новини
Дата

Румунія передасть Україні один ЗРК Patriot

2 хв читання

Румунія передасть Україні один ЗРК Patriot /Shutterstock

Shutterstock

Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) під час засідання на чолі з президентом країни Клаусом Йоханнісом 20 червня вирішила передати Україні одну ЗРК Patriot. Про це йдеться у повідомленні на сайті президента Румунії.

ЗРК Patriot потрібні Україні, щоб захистити цивільну та енергетичну інфраструктуру від російських крилатих і балістичних ракет.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • Міноборони країни представило аналіз стану, використання та важливості чотирьох систем Patriot для національної та колективної оборони і того, як може змінити ситуацію передача однієї системи Україні.
  • Рішення про передачу однієї системи CSAT ухвалила, враховуючи значне погіршення безпекової ситуації в Україні через постійні й масовані напади РФ на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, особливо енергетичний сектор, а також зважаючи на регіональні наслідки цієї ситуації, зокрема на безпеку Румунії.
  • Румунія тепер поставить питання перед США та союзниками щодо отримання взамін подібної або еквівалентної системи ППО.
  • Ймовірно, йдеться про одну батарею ЗРК Patriot.

Батарея ЗРК Patriot

Батарея – мінімальний за складом тактико-вогневий підрозділ, який може виконувати бойове завдання самостійно. До зенітної батареї входять від чотирьох до восьми пускових установок, кожна з яких має по чотири ракети.

Батарея Patriot складається з радарів та станції управління для виявлення, відстеження і наведення на ворожу зброю, пускової установки ракет і транспортних засобів підтримки. Ракети системи виробляються компанією Lockheed Martin Corp., а радіолокаційні та наземні елементи управління – компанією Raytheon Technologies Corp.

Вартість батареї Patriot залежить від її комплектації. Одна батарея може коштувати близько $1 млрд, одна ракета для системи – близько $4 млн.

Контекст

У Румунії з 2016 року розгорнута американська Aegis – одна з найпросунутіших систем протиракетної оборони у світі. Вона здатна збивати міжконтинентальні ракети на дальності 900-1200 км і висоті 500 км.

Системи Patriot американського виробництва є найсучаснішою зброєю протиповітряної оборони США. Вони складаються з радіолокаційної системи та мобільних пускових установок, які можуть стріляти ракетами-перехоплювачами по снарядах або літаках, що наближаються.

Зеленський назвав їх «найефективнішою системою ППО у світі на сьогоднішній день» і заявив, що вони здатні збивати всі російські ракети, включаючи балістичні.

Наразі Україна має як мінімум чотири системи Patriot, надані США та Німеччиною. Цієї весни Зеленський звернувся з проханням про додаткові поставки. Німеччина заявила, що відправить додаткову батарею, а Нідерланди оголосили про ініціативу відправити ще одну на основі компонентів, які постачають декілька країн. Минулого тижня Байден схвалив розгортання ще однієї системи ППО Patriot в Україні.

Напередодні стало відомо, що уряд США планує призупинити всі замовлення на системи ППО Patriot та ракети-перехоплювачі, доки Україна нарешті матиме достатньо засобів для захисту від повітряних атак Росії. Системи, призначені для інших країн, будуть перенаправлені, щоб допомогти Києву захистити міста та критичну інфраструктуру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні