Цієї весни президент Володимир Зеленський просив союзників про додаткові поставки ППО /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США перенаправлять до України призначені для інших країн системи ППО Patriot – FT

2 хв читання

Цієї весни президент Володимир Зеленський просив союзників про додаткові поставки ППО Фото Getty Images

Уряд США має намір призупинити всі замовлення на системи ППО Patriot та ракети-перехоплювачі, доки Україна не матиме достатньо засобів для захисту від повітряних атак Росії, пише Financial Times. Системи, призначені для інших країн, будуть перенаправлені, щоб допомогти Києву захистити міста та критичну інфраструктуру.

Цієї весни президент Володимир Зеленський просив союзників про додаткові поставки ППО на тлі масованих обстрілів Росією енергооб'єктів.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Три джерела повідомили, що про цей крок буде оголошено в четвер, після того, як президент США Джо Байден минулого тижня в Італії узяв на себе зобовʼязання щодо постачання додаткових систем ППО в Україну.
  • До них увійдуть ракетні батареї Patriot, придбання яких Київ добивається після того, як Росія посилила ракетні атаки та удари безпілотників по електростанціях.
  • Байден заявив, що пʼять країн погодилися відправити Patriot та інші системи ППО в Україну, а іншим країнам, які очікують на постачання американських систем, доведеться почекати, тому що «все, що у нас є, буде відправлено до України, доки їхні потреби не будуть задоволені».
  • Заява США у четвер закріпить зобовʼязання Байдена щодо Києва і гарантує, що Україна отримає системи Patriot, повідомили FТ дві людини, знайомі з цим рішенням.
  • Польща, Румунія та Німеччина входять до європейських країн, яким відкриті замовлення на системи Patriot ще не надійшли. Іспанія також має відкрите замовлення на пускові установки Patriot, а коаліція країн НАТО в січні розмістила замовлення на 1000 ракет до Patriot.
  • Іспанія, Греція та Румунія мають у своїх арсеналах Patriot, але поки що відмовляються санкціонувати передачу пускових систем Україні. Польща заявила, що її Patriot захищають інфраструктуру, що використовується для доставки західної зброї через кордон до України.
  • Крім того, Італія заявила цього місяця, що відправить Києву другу систему ППО SAMP/T – європейський аналог Patriot.

Контекст

Системи Patriot американського виробництва є найсучаснішою зброєю протиповітряної оборони США. Вони складаються з радіолокаційної системи та мобільних пускових установок, які можуть стріляти ракетами-перехоплювачами по снарядах або літаках, що наближаються.

Зеленський назвав їх «найефективнішою системою ППО у світі на сьогоднішній день» і заявив, що вони здатні збивати всі російські ракети, включаючи балістичні.

Наразі Україна має як мінімум чотири системи Patriot, надані США та Німеччиною. Цієї весни Зеленський звернувся з проханням про додаткові поставки, Німеччина заявила, що відправить додаткову батарею, а Нідерланди оголосили про ініціативу відправити ще одну на основі компонентів, які постачають декілька країн. Минулого тижня Байден схвалив розгортання ще однієї системи ППО Patriot в Україні.

Атаки Росії та безпілотників за останні місяці знищили понад 9 гігават енергетичних потужностей України, заявив Зеленський, додавши, що пікове споживання енергії в Україні минулої зими становило 18 ГВт.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні