Категорія
Новини
Дата

Сальвадор узаконив біткоїни як засіб платежу. Він став першою країною у світі, яка це зробила

1 хв читання

Законодавча асамблея Сальвадору схвалила закон, яким біткоїни визнаються офіційним засобом платежу. Сальвадор став першою країною у світі, яке зробила це, пише CNBC.

Ключові факти

  • Тепер ціни можуть відображатися в біткоїнах, податкові внески можуть сплачуватися в цифровій валюті, а обміни на біткоїни не оподатковуватимуть податком на приріст капіталу.
  • За законом, обмінний курс біткоїна до долара США «буде вільно встановлюватися ринком». Поточна офіційна валюта Сальвадору – долар США.
  • Також держава буде «просувати необхідне навчання та механізми, аби населення могло отримати доступ до транзакцій з біткоїнами».
  • В законі зазначається, що близько 70% жителів Сальвадору не мають доступу до традиційних фінансових послуг. Криптовалюта розглядається як спосіб підвищення фінансової доступності.
  • Президент країни Наїб Букеле незадовго до голосування зазначив, що визнання біткоїнів офіційним засобом платежу принесе країні інвестиції, туризм, інновації та економічний розвиток.
  • Ціна біткоїнів виросла на 5%, до $34 239,17 незабаром після голосування.

Контекст

Економіка Сальвадора дуже залежить від грошей, які додому посилають сальвадорці, які працюють за кордоном, пише Reuters. За даними Світового банку, такі перекази склали $6 млрд у 2019 році – приблизно пʼяту частину ВВП країни. Тому біткоїни мають допомогти прискорити перекази грошей.

Водночас ця цифрова валюта відома високою волатильністю. У квітні біткоїн досяг рекордної позначки в $64 829. Але з тих пір подешевшав майже вдвічі. Станом на зараз, за даними Coindesk, вартість біткоїну складає $34 977. Тому частина експертів припускає, що криптовалюта не підходить в якості ефективної валюти. Поки що не зрозуміло, як Сальвадор у кінцевому підсумку зробить біткоїн законним платіжним засобом.

Настрої щодо криптовалют послабили заяви компаній і рішення певних країн. Зокрема, 12 травня гендиректор Tesla Ілон Маск заявив, що компанія призупинила купівлю автомобілів з використанням біткоїнів через негативний вплив майнінгу криптовалют на довкілля. Процес майнінгу вимагає величезних обчислювальних потужностей і, своєю чергою, споживає величезну кількість енергії. Для виробництва енергії в основному використовується викопне паливо, яке призводить до викидів вуглецю в атмосферу.

Також китайська влада заборонила фінансовим установам і платіжним компаніям надавати послуги, повʼязані з криптовалютами. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні