Категорія
Новини
Дата

Санкції не налякали. Як ринки реагують на війну Росії проти України

Російський ринок акцій відкрився різким зростанням. Індекс Мосбіржі вранці 25 лютого злетів на 20,5%, до 2480,9 пункту. Індекс РТС зріс на 24,8%, до 926,8 пункту, повідомив РБК. Попит на російські папери виріс після відходу на другий план ризиків вторгнення РФ в Україну та оголошення антиросійських санкцій, не таких масштабних, як побоювалися інвестори.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Мосбіржа запустила дискретний аукціон з акцій та депозитарних розписок через зростання індексів більш ніж на 15%. Дискретний аукціон – це спеціальний режим, який запроваджується у разі різких коливань та замінює припинення торгів.

Російський ринок відновлюється після обвалу 24 лютого, який став рекордним за всю історію його існування. Основні індекси опустилися до мінімальних значень із січня 2016 року.

Азіатські ринки відновилися у пʼятницю після несподіваного розвороту Уолл-стріт напередодні, повідомляє агенція Reuters. 

Найширший індекс акцій Азіатсько-Тихоокеанського регіону за межами Японії MSCI після падіння у четвер зріс на 0,57%, індекс Шанхая (SSEC) – на 0,57%, а японський Nikkei (N225) – на 1,27%. Південнокорейський KOSPI додав 1,01%, гонконгський Hang Seng та австралійські акції трохи впали – на 0,44% та 0,03% відповідно.

Інвестори зважували довгострокові наслідки жорстких санкцій Заходу проти Росії, що розпочала війну проти України, і знову схильні до ризику після попередніх різких втрат.

Європейські фондові ринки, схоже, слідом за Азією будуть зростати, навіть незважаючи на те, що Росія продовжила свої атаки. Фʼючерси на FTSE додали 0,78%, європейські фʼючерси виросли на 2,2%, а фʼючерси німецького фондового ринку DAX зросли на 1,56%. 

Проте фʼючерси на акції США впали на азіатських торгах: фʼючерси на електронні міні-платежі S&P500 втратили 0,61%, а фʼючерси Nasdaq – 0,92%. 

Деякі аналітики заявили, що санкції США, Європи та інших країн виявилися не такими сильними, як побоювалися ринки. «Межі економічного болю, який Захід готовий терпіти, щоб підтримати Україну та покарати Росію, були виявлені упродовж 24 годин після початку наступу Росії», – заявив у замітці старший ринковий аналітик OANDA Джеффрі Халлі.

«Санкції Байдена і небажання вводити війська принесли деяке полегшення, – сказав Кайл Родда, аналітик IG Markets у Мельбурні. – Але цей конфлікт буде затяжним і підвищить глобальний інфляційний тиск, який змусить центральні банки посилювати заходи». Він підкреслює, що нинішнє зростання тимчасове, а в довгостроковій перспективі ринок рухатиметься у бік зниження.

Ціни на нафту знову виросли через побоювання з приводу перебоїв з поставками: нафта марки Brent зросла на 2%, до $101,80 за барель, а американська нафта West Texas Intermediate (WTI) – на 2,71%, до $95,53. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні