Категорія
Новини
Дата

Sanofi купує за $3,2 млрд компанію Translate Bio, що спеціалізується на мРНК. Ця технологія набирає все більшу популярність

Французька фармацевтична група Sanofi купує Translate Bio за $3,2 млрд. Компанія робить ставку на технологію мРНК, яка лежить в основі двох успішних вакцин проти COVID-19, для розробки нових ліків, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ради директорів Sanofi та TranslateBio одноголосно погодилися на угоду.
  • Гендиректор Sanofi Пол Хадсон заявив, що угода дасть змогу компаніям прискорити існуючі програми розвитку, такі як розробки вакцин проти COVID-19 і грипу, та відкрити нові можливості, пише Financial Times. «Наша мета – розкрити потенціал мРНК в інших сферах, таких як імунологія, онкологія та рідкісні захворювання, на додаток до вакцин», – сказав він.
  • Ринкова вартість Translate Bio виросла в пʼять разів із початку пандемії – приблизно до $2,2 млрд на момент закриття біржі в понеділок, пише Reuters. Компанія створена в 2016 році і поки не випустила ліків на ринок, але її продукт для лікування муковісцидозу з використанням мРНК знаходиться на клінічній стадії випробувань.

Контекст

Інтерес Sanofi до Translate Bio виник після важкого року для французького виробника ліків – компанія відстала від конкурентів у гонці вакцин проти COVID-19. Білкова вакцина Sanofi торік показала недостатню імунну відповідь у людей похилого віку, тому її запуск було відкладено до кінця 2021 року.

Першопрохідцями серед розробників вакцин від COVID-19 стали американська компанія Pfizer та її німецький партнер BioNTech. 18 листопада 2020 року вони першими у світі оприлюднили повний звіт про третю стадію випробувань. Причому ці компанії в процесі створення вакцини провели перші клінічні випробування препаратів на основі мРНК.

Такі вакцини використовують частину генетичного коду вірусу, його матричну РНК. Замість того щоб вводити в організм ослаблений вірус, ця вакцина змушує клітини організму самостійно виробляти білок і запускати в дію імунну реакцію на формування антитіл для боротьби з ним.

Вакцини на основі мРНК дуже вимогливі – потребують ультрахолодних температур зберігання і повʼязані з короткостроковими побічними ефектами, такими як втома і мʼязовий біль. У рідкісних випадках реакцію на уколи повʼязують із міокардитом. Утім, великі фармкомпанії, у тому числі Pfizer Inc. і GlaxoSmithKline PLC, працюють над мРНК-вакцинами від грипу та інших інфекційних захворювань. Адже вони можуть бути більш ефективними і більш простими у виробництві, ніж аналоги.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні