Категорія
Новини
Дата

САП та НАБУ заявили про викриття схеми заволодіння майже 100 млн грн на чолі з ексрадником ОП. Ймовірно, йдеться про Артема Шила

НАБУ заявило про викриття організованої групи, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі УЗ трансформаторів, повідомляє пресслужба САП. Співрозмовник Forbes Ukraine в НАБУ підтвердив, що одним з затриманих є Артем Шило. Він очолював управління СБУ, а до того був позаштатним радником Офісу Президента.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідство встановило, що організована група була створена у 2021 році з метою контролю за коштами «Укрзалізниці».
  • Впродовж червня – грудня 2022-го керівник групи нібито через підконтрольних службових осіб УЗ забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання відбувалося за завищеною вартістю. 
  • Детективи встановили, що самі трансформатори закуповувались через фірму-прокладку у виробника, яким частково володіли юридичні особи з РФ, та перепродавались УЗ за вдвічі завищеною ціною.
  • «Як наслідок, «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 94,8 млн грн, якими заволоділи учасники злочину», – повідомляє САП.
  • Наразі затримано лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи.
  • Суд наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника.
САП та НАБУ заявили про викриття схеми заволодіння майже 100 млн грн на чолі з ексрадником ОП. Ймовірно, йдеться про Артема Шила /Фото 1

Фото: САП

САП та НАБУ заявили про викриття схеми заволодіння майже 100 млн грн на чолі з ексрадником ОП. Ймовірно, йдеться про Артема Шила /Фото 2

Фото: САП

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Раніше НАБУ та САП заявили, що викрили заволодіння 11,4 млн грн УЗ. Тоді вони повідомили про підозру ексголові правління «Укрзалізниці» Євгену Кравцову. За версією слідства, у 2018 році лідер групи, підприємець, вирішив встановити контроль над товарно-грошовими потоками «Укрзалізниці» з метою заволодіння коштами. Для цього він нібито звернувся до давніх знайомих з-поміж представників уряду та за їхнього сприяння домігся призначення членів групи на керівні посади в АТ. 

НАБУ стверджує, у 2018–2021 роках посадові особи «Укрзалізниці» на виконання вказівок лідера групи забезпечили перемогу підконтрольної йому компанії у тендері на закупівлю пневмоінструменту. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні