Категорія
Новини
Дата

СБУ бачить загрозу економічній безпеці від програмних РРО

1 хв читання

Служба безпеки проаналізувала роботу програмних касових апаратів – цифрових версій класичних РРО – і виявила низку вразливостей, що зокрема загрожує сплаті податків до держбюджету. Про це ідеться у відповіді СБУ на запит Forbes.

Ключові факти 

  • СБУ заявила, що проаналізувала роботу програмних РРО і виявила низку вразливостей, частина з яких впливає на захист податкової інформації від знищення, підміни, модифікації тощо. 
  • Виявлені вразливості дають можливість маніпулювати податковою інформацією, тому дані, що надходять до податкової, можуть бути спотворені, зазначили в СБУ. Зокрема, податківці можу отримувати невірні дані про обсяги операцій, бази оподаткування, обсяги податків, які мають бути сплачені до бюджету. 
  • СБУ поінформувала про ці вразливості Кабмін, після чого при Мінфіні була створена міжвідомча робоча група з питань програмних РРО. Зараз група готує законодавчі пропозиції щодо вдосконалення роботи системи.

Контекст 

Робоча група при Мінфіні провели з лютого вже три засідання, на яких звучали пропозиції щодо обмеження роботи програмних РРО. Провайдери ПРРО, зі свого боку, вважають це спробою виробників класичних касових апаратів пролобіювати обмеження для конкурентів, адже цифрові РРО стають все більш популярними на ринку. 

Так, якщо у 2021 році в Україні працювали майже 300 000 класичних РРО і лише 59 000 ПРРО, то зараз цифрові аналоги вже далеко попереду – 604 500 проти 273 000 одиниць. 

Серйозних обмежень для програмних РРО парламент не ухвалюватиме, запевняє голова профільного фінансового комітету Ради Данило Гетманцев. 

Більше про можливі обмеження цифрових касових апаратів читайте в матеріалі Forbes

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні