Категорія
Новини
Дата

СБУ розповіла про арешт банку та алкодистриб'ютора, що належать росіянину. Ймовірно, йдеться про власника «Форвард Банку» Рустама Таріко

За ініціативи СБУ суд заарештував майно і корпоративні права компанії-дистриб’ютора алкогольних напоїв та одного із комерційних банків, які належать громадянину Росії. СБУ стверджує, що частина прибутку цих підприємств йшла на підготовку та ведення війни проти України. Ймовірно, йдеться про компанії «Руст Україна» та «Форвард Банк», що належать російському підприємцю Рустаму Таріко, власнику холдингу «Русский Стандарт».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Орієнтовна вартість арештованого судом майна обох юросіб складає майже 880 млн грн, корпоративних прав – понад 1,2 млрд грн, зазначає пресслужба СБУ.
  • Корпоративні права компанії-дистрибʼютора (100% статутного капіталу) оцінюються у 125 млн грн, 100% акцій банку – у понад 1 млрд грн. Також арештовано: 9 легкових автомо на 3 млн грн, 282 950 пляшок алкогольної продукції на 24,5 млн грн, 5 рахунків юрособи, відкритих в українських банках, будівля банку в центрі Києва площею понад 3 тис. кв.м орієнтовною вартістю у 850 млн грн, 5 транспортних засобів на 1,5 млн грн.
  • Фото арештованої будівлі банку, опубліковане СБУ, схоже на зображення головного офісу «Форвард Банку» у Google Maps
СБУ розповіла про арешт банку та алкодистриб'ютора, що належать росіянину. Ймовірно, йдеться про власника «Форвард Банку» Рустама Таріко /Фото 1

Фото з сайту СБУ

СБУ розповіла про арешт банку та алкодистриб'ютора, що належать росіянину. Ймовірно, йдеться про власника «Форвард Банку» Рустама Таріко /Фото 2

Скріншот з Google Maps

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Кінцевим бенефіціарним власником «Форвард Банку» є Рустам Таріко, зазначається у документах, поданих банком до НБУ 1 січня 2022 року. За даними сервісу YouControl, в Україні він також володіє компанією «Руст Україна». Основний вид її діяльності, згідно реєстру, «роздрібна торгівля напоями в спеціалізованих магазинах».
  • Пресслужба СБУ зазначає, що викриття проводили співробітники Департаменту кібербезпеки СБУ, розслідування здійснюють слідчі СБУ в АР Крим за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Контекст

Рустам Таріко востаннє потрапляв до рейтингу найбагатших бізнесменів Росії від місцевого Forbes у 2016 році з капіталом у $500 млн (168 місце). Його основний бізнес – виробництво та дистрибуція алкоголю у рамках холдингу Roust. Найвідоміші бренди – «Русский стандарт» та «Зеленая марка».

Також Таріко володіє банком «Русский стандарт». Наприкінці 2014 року українська фінустанова з аналогічною назвою провела ребрендинг та перейменувалася у «Форвард Банк».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні