Категорія
Новини
Дата

В Україні арештували активи великої турагенції. Ймовірно, йдеться про TUI російського олігарха Мордашова

2 хв читання

Суд за ініціативи СБУ арештував корпоративні права однієї з найбільших туристичних агенцій. У пресслужбі СБУ не розкривають назву компанії. За даними Forbes, ідеться про «TUI Україна», яка опосередковано контролюється сімʼєю російського олігарха Олексія Мордашова.

Ключові факти

  • Як встановила СБУ, кінцевим бенефіціаром цієї компанії є російський мільярдер, наближений до політичної верхівки країни-агресора. У бізнес-колах РФ цього чоловіка називають «залізним хлопчиком», зазначає спецслужба. 
  • Олігарх володіє однією з найбільших російських сталеливарних і гірничодобувних компаній і має контрольні пакети акцій кількох підприємств. У 2016 році бізнесмен отримав від президента РФ Путіна відзнаку «За благодеяние».
  • Наразі, за рішенням суду, на його туристичний бізнес в Україні накладено арешт. Це стосується, зокрема, корпоративних прав у вигляді 100% статутного капіталу компанії в розмірі понад 31,5 млн грн, коштів у розмірі понад 3 млн грн і $106 000, які перебували на банківських рахунках.
  • Усі арештовані активи передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).
  • Викриття та документування злочину відбувалося співробітниками СБУ під процесуальним керівництвом Подільської окружної прокуратури м. Києва.
В Україні арештували активи великої турагенції. Ймовірно, йдеться про TUI російського олігарха Мордашова /Фото 1

Фото з сайту СБУ

В Україні арештували активи великої турагенції. Ймовірно, йдеться про TUI російського олігарха Мордашова /Фото 2

Фото з групи у Facebook

В Україні арештували активи великої турагенції. Ймовірно, йдеться про TUI російського олігарха Мордашова /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Найбільшим акціонером TUI є російський підприємець, власник металургійної компанії «Северсталь», гендиректор «Севергрупп» Олексій Мордашов. 24,95% акцій TUI належать зареєстрованій на Кіпрі компанії Unifirm Limited, яка опосередковано контролюється родиною Мордашова.

Російський мільярдер у рамках диверсифікації свого бізнесу ще 2008 року почав скуповувати акції TUI з метою стати стратегічним інвестором європейської туристичної компанії. Через рік було створено фірму «TUI Россия», її основними акціонерами стали TUI Group і «Севергрупп». Олексій Мордашов разом зі своїм радником із «Севергрупп» Володимиром Лукіним входить до наглядової ради TUI Group.

Під брендом «TUI Україна» працює ТОВ «ТТВК» (раніше туроператор «Вояж Київ»). З 2009 року компанія входить до сфери впливу сімʼї Мордашових, писало раніше НВ. До осені 2019 року бенефіціаром був особисто Олексій Мордашов, пізніше – його сини Кирило та Микита. У грудні 2021 року їхня частка перейшла до громадянина РФ Євгена Морозова.

1 квітня Верховна Рада ухвалила порядок націоналізації майна, що належить громадянам РФ та будь-яким фізичним та юридичним особам, які публічно заперечують російсько-українську війну.

Україна має чотири можливі напрями конфіскації активів РФ і повʼязаних із нею компаній, заявляв міністр юстиції Денис Малюська.

Перший напрям – конфіскація за рішенням суду, як у випадку з активами нардепа Віктора Медведчука. Протягом судового процесу його майно було арештовано, після чого АРМА передало «трубу Медведчука» в управління «Нафтогазу».

Другий напрям – через новий закон про конфіскацію російських активів. Згідно з цим законом, рішення про конфіскацію прийматиме ВАКС на підставі кількох десятків критеріїв, за якими визначатимуть підсанкційних осіб, чиє майно підлягає конфіскації.

Третій напрям – на підставі закону про націоналізацію російського майна. Під його дію потрапляють активи Сбербанку і Промінвестбанку.

Четвертий напрям – конфіскація майна у звʼязку з воєнним станом. Така конфіскація не вимагає жодної аргументації, але виникає обовʼязок компенсувати вартість. Тому поки що цей спосіб не використовується.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні