Категорія
Новини
Дата

Сенат США може відхилити або змінити запит Байдена на $100 млрд для України та Ізраїлю

Запит президента США Джо Байдена на $106 млрд на національну безпеку, що включає допомогу Україні та Ізраїлю, стикнувся з великими проблеми на Капітолійському пагорбі. Сенат може відхилити такий проект або внести кардинальні зміни у запит, пишуть Politico і The Wall Street Journal.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Низка республіканців у Сенаті налаштовані «нехарактерно песимістично» щодо перспектив цієї ініціативи. 
  • Як зазначає Politico, Сенат контролюється демократами, але їм буде потрібно не менше девʼяти голосів республіканців, щоб ініціатива пройшла.
  • Розбіжності в Сенаті щодо цієї пропозиції можуть стати причиною блокування запиту або внесення змін до нього. Зокрема, члени Республіканської партії сперечаються щодо доцільності включення допомоги Ізраїлю та Україні в один пакет. Деякі члени партії хочуть, щоб Сенат розглянув питання допомоги Ізраїлю окремо.
  • «Вони повинні бути відокремлені. Ізраїльський компонент має беззаперечну підтримку, і ми можемо досягти цього дуже швидко. Я просто вважаю, що тактично це кращий підхід», – сказав сенатор-республіканець Марко Рубіо у вівторок.
  • Водночас високопоставлений член Сенату з питань збройних сил, республіканець Роджер Вікер сказав, що він «абсолютно» підтримує прийняття рішення єдиним пакетом. Він визнав, що конференція «розкололася» з цього питання, але передбачив, що «тверда більшість у Палаті представників і Сенаті» може підтримати цю ініціативу.
  • WSJ зазначає, що розбіжності щодо цього питання натякають на те, що допомога Україні стала «політично непопулярною» серед низки республіканців.
  • Минулого тижня республіканець Том Коттон назвав запит Байдена «мертвим». Він заявив, що Республіканська партія в Сенаті візьме на себе ініціативу та розробить альтернативний законопроєкт.

Контекст

Адміністрація президента США Джо Байдена запросила у Конгресу додаткову фінансову допомогу для України в розмірі $61,4 млрд із загального пакету на $106 млрд, йдеться у повідомленні на сайті Білого дому.

$30 млрд із $61,4 млрд має отримати Пентагон на програму з озброєння для України та поповнення власних запасів.

$14,4 млрд призначені на військову, розвідувальну та іншу безпекову допомогу.

$16,3 млрд передбачається виділити на програми Держдепу з економічної, безпекової та операційної підтримки.

$481 млн – на програми для підтримки українців, які їдуть до США за програмою U4U.

$149 млн – на протистояння ядерним і радіологічним ризикам.

Для Ізраїлю Байден запросив $14,3 млрд, решту – на охорону кордону з Мексикою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні