Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський /Офіс президента України
Категорія
Світ
Дата

Корупція, стандарти НАТО і реформи. Уряд США написав план дій для України для подальшої підтримки Києва. Ось його шість умов. Розбір Politico

Американський уряд створив план дій для України, який має не дати партнерам відвернутися від підтримки Києва Фото Офіс президента України

Адміністрація президента США Джо Байдена переймається тим, що корупція може завадити Україні надалі отримувати допомогу від західних партнерів. Та у Штатів є й інші зауваження до України, які охопленій війною країні необхідно владнати, щоб союзники її не покинули. Видання Politico отримало у розпорядження документ із планом дій для Києва і проаналізувало його зміст. Forbes переказує головне з матеріалу

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Вашингтон створив дві версії документа, у яких викладає аналіз проблем України та способи їх подолати, пише Politico. Одна версія, яка складається з 22 сторінок, публічна, її оприлюднив Державний департамент США близько місяця тому.

Друга версія – «Інтегрована стратегія країни» – рази у три більша і не засекречена, але і не відкрита для загального доступу. Саме тут американський уряд прописує список цілей для України та часові межі для їх досягнення. 

Червоною ниткою через весь документ проходить питання корупції. Саме вона може стати причиною того, що західні союзники покинуть Україну в її боротьбі проти Росії, тому Київ ніяк не може дозволити собі відкладати антикорупційні заходи. 

Стандарти НАТО

Politico зазначає, що в американській стратегії дуже часто згадується бажання, щоб українська армія перейшла на стандарти НАТО. Один із них – створення в Міноборони України «ланки професійних молодших офіцерів з урахуванням принципів і доктрини Альянсу».  

Формат і зміст документів Міністерства оборони повинні «відображати термінологію НАТО».

Оборона України

У документі є пункт про необхідність створення «плану опору на національному рівні». Видання вважає, що це може натякати на те, як звичайні українці мають протистояти Росії, якщо та загарбає більше територій.  

США також хочуть, щоб Україна виробляла власне військове обладнання за допомогою «внутрішньої оборонної промисловості, яка здатна задовольняти ключові потреби країни». Документ наголошує і на необхідності створення умов, які б стимулювали розвиток технологічних стартапів з ухилом на оборонну індустрію.  

Олігархи

«Деолігархізація, особливо в секторах енергетики і видобування – основна умова відбудови кращої України». Для цього українському уряду потрібні якісні реформи і децентралізація контролю за енергетичною сферою. 

Реформи

Politico вважає, що Штати дуже хочуть допомогти українським інститутам розвинути власну незалежність. На це вказує підтримка у різних сферах – від навчання місцевих урядів оцінювати корупційні ризики до реформ у відділах кадрів. 

США також надають допомогу Рахунковій палаті України із аудитом та пов’язаною із ним роботою, щоб Вашингтон міг слідкувати за тим, на що йде пряма підтримка бюджету України від США.

У документі висловлюється підтримка антимонопольних заходів в Україні та ініціатив для збільшення податків з доходів.

Документ закликає українську фінансову систему збільшити кредитування, яке б сприяло стимулюванню бізнесу, а також зменшити роль держави у банківському секторі. Одним із ключових кроків для цього Вашингтон вважає приватизацію Альфа-Банку (нині Sense Bank).

Судова система

Штати хочуть наростити здатність України карати воєнні злочини в межах її власної судової системи. Для цього вимагається обрати понад 2000 нових суддів і розглянути понад 9000 скарг про неправомірну поведінку працівників сфери. 

Міцніші звʼязки між США та Україною

США пропонують технічну та іншу підтримку Міністерству освіти України для вдосконалення навчання англійської мови. Вашингтон вважає, що уроки англійської мови можуть допомогти інтегрувати звільнені від російської окупації українські території. 

Стратегія також закликає до відбудови американської дипломатичної присутності в Україні і її розширення за межі Києва у Львів, Одесу, Харків і Дніпро. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні