Категорія
Новини
Дата

Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для України. Документ має прискорити передачу зброї

Сенат США схвалив законопроєкт «Про ленд-ліз для захисту демократії в Україні». Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вашингтон «вдається до екстраординарної тактики, що востаннє використовувалася під час найзначнішого глобального конфлікту XX століття», і це є «ще однією ознакою того, що США та їхні союзники вважають російське вторгнення екзистенційною загрозою ліберальному порядку», пише Politico.
  • Законопроєкт покликаний прискорити передачу критично важливих військових товарів та інших життєво важливих матеріалів Україні, скоротивши бюрократичні процедури.
  • Документ скасовує обмеження повноважень президента США щодо постачання військової допомоги, якщо вона призначається для України і необхідна для захисту її цивільного населення.
  • Президент США має ухвалити прискорені процедури для забезпечення своєчасного постачання військової допомоги в рамках ленд-лізу.
  • Документ передбачає вважати будь-яку «російську кібератаку» на важливі обʼєкти інфраструктури України «збройним нападом». 
  • Серед можливих поставок у рамках ленд-лізу розглядаються «кіберможливості» США.
  • Поки не зрозуміло, чи ухвалить цей законопроєкт Палата представників уранці в четвер до того, як обидві палати покинуть Вашингтон для двотижневої перерви.

Контекст

Ленд-ліз – державна програма США у роки Другої світової війни, коли країна постачала зброю та стратегічні матеріали союзників з антигітлерівської коаліції, включно з СРСР. Країни, які отримували допомогу від США щодо ленд-лізу, могли розплатитися за кілька років.

Група з 44 представників Демократичної та Республіканської партій у Конгресі США 4 квітня звернулася до президента країни Джо Байдена із закликом відреаґувати на прохання президента України Володимира Зеленського та розширити постачання озброєнь його країні. Після цього в Білому домі заявили, що США нададуть Україні протитанкові системи Javelin на $100 млн.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні