Категорія
Новини
Дата

Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для України. Документ має прискорити передачу зброї

1 хв читання

Сенат США схвалив законопроєкт «Про ленд-ліз для захисту демократії в Україні». Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вашингтон «вдається до екстраординарної тактики, що востаннє використовувалася під час найзначнішого глобального конфлікту XX століття», і це є «ще однією ознакою того, що США та їхні союзники вважають російське вторгнення екзистенційною загрозою ліберальному порядку», пише Politico.
  • Законопроєкт покликаний прискорити передачу критично важливих військових товарів та інших життєво важливих матеріалів Україні, скоротивши бюрократичні процедури.
  • Документ скасовує обмеження повноважень президента США щодо постачання військової допомоги, якщо вона призначається для України і необхідна для захисту її цивільного населення.
  • Президент США має ухвалити прискорені процедури для забезпечення своєчасного постачання військової допомоги в рамках ленд-лізу.
  • Документ передбачає вважати будь-яку «російську кібератаку» на важливі обʼєкти інфраструктури України «збройним нападом». 
  • Серед можливих поставок у рамках ленд-лізу розглядаються «кіберможливості» США.
  • Поки не зрозуміло, чи ухвалить цей законопроєкт Палата представників уранці в четвер до того, як обидві палати покинуть Вашингтон для двотижневої перерви.

Контекст

Ленд-ліз – державна програма США у роки Другої світової війни, коли країна постачала зброю та стратегічні матеріали союзників з антигітлерівської коаліції, включно з СРСР. Країни, які отримували допомогу від США щодо ленд-лізу, могли розплатитися за кілька років.

Група з 44 представників Демократичної та Республіканської партій у Конгресі США 4 квітня звернулася до президента країни Джо Байдена із закликом відреаґувати на прохання президента України Володимира Зеленського та розширити постачання озброєнь його країні. Після цього в Білому домі заявили, що США нададуть Україні протитанкові системи Javelin на $100 млн.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні