Категорія
Новини
Дата

«Щотижня вносимо у реєстр нову». НАЗК визначило майже 50 компаній міжнародними спонсорами війни

Національне агентство з питань запобігання корупції вже внесло у перелік міжнародних спонсорів війни 49 компаній, повідомив голова агентства Олександр Новіков в інтерв’ю «Укрінформу». Найбільше фірм походять з Китаю.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «На сьогодні в цей Реєстр занесено майже 50 компаній. Найбільше з них із Китаю – 14. На другому місці США – 7 компаній. Всі інші – переважно з країн Європейського Союзу», – повідомив голова НАЗК.
  • За його словами, міжнародні компанії, які продовжують працювати в Росії, активно звертаються до НАЗК, надають плани виходу бізнесів з РФ і просять не вносити компанію в цей Реєстр.
  • «Буквально минулого тижня одна з таких компаній звʼязалась із нами і заявила про те, що надасть план виходу з РФ, щоб не потрапити в Реєстр», – сказав Новіков.
  • Новіков зазначив, що вже є випадки, коли реєстр допоміг вийти компаніям з Росії, після чого вони були виключені з нього. Йдеться, зокрема, про три грецькі нафтові перевізники, британського виробника паперу Mondi, ірландську компанії з постачання суднового палива Peninsula Petroleum Limited, найбільша в світі індійська компанія з виробництва та експорту діамантів Shree Ramkrishna Exports (SRK), які вже вилучені з переліку.
  • «Проте, на жаль, ми щотижня вносимо туди нову транснаціональну компанію, яка продовжує працювати в Росії, сплачує значні податки в російський бюджет», – заявив очільник НАЗК.
«Щотижня вносимо у реєстр нову». НАЗК визначило майже 50 компаній міжнародними спонсорами війни /Фото 1

Інфографіка: НАЗК

Контекст

Міжнародна компанія LSEG, власники Refinitiv, щоденно відстежує Реєстр міжнародних спонсорів війни. Усі включені до цього списку компанії вносяться до бази даних World-Check з метою захисту фінансового сектора від спонсорів російської війни.

Проєкт «Міжнародні спонсори війни» є репутаційним інструментом для досягнення виходу міжнародного бізнесу з Росії. Це, своєю чергою, зменшить фінансову і технологічну спроможність Росії вбивати українців.

Минулого тижня агентство внесло до переліку американську франшизу ресторанів швидкого харчування Subway. У Росії продовжують працювати понад 500 ресторанів компанії, сплачуючи податки до бюджету країни-агресора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні