Категорія
Новини
Дата

Грецькі компанії відмовилися перевозити російську нафту. НАЗК виключило їх зі списку міжнародних спонсорів війни

Три грецькі компанії-перевізники – Thenamaris Ships Management Inc., Minerva Marine та TMC Tankers LTD – виключені з переліку міжнародних спонсорів війни. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) ухвалило рішення після того, як компанії припинили транспортування російської нафти.

Ключові факти

  • Minerva Marine, Thenamaris і TMS Tankers останніми тижнями припинили транспортування російської нафти, щоб уникнути санкцій з боку США, пише Reuters.
  • Вони транспортували російську нафту протягом десятиліть і продовжували це робити, коли більшість західних компаній припинили роботу за цими маршрутами, щоб уникнути зростаючих ризиків санкцій і введення цінового обмеження. Втім, у листопаді вони відхиляють запити на судна для навантаження російської нафти.
  • Влітку 2022 року НАЗК внесло до списку «спонсорів війни» п’ять грецьких компаній, серед яких були і Minerva Marine, Thenamaris та TMS Tankers. Компанії транспортували російську нафту та нафтопродукти.
  • Все більше міжнародних компаній відмовлялося співпрацювати з РФ, особливо в нафтовій сфері, наголосив голова НАЗК Олександр Новіков. За його словами, йдеться не тільки про доброчесність та відповідальність таких компаній, але й можливість не потрапити під санкції.

Контекст

Росія майже повністю оминає встановлений ціновий ліміт на продаж нафти у $60 за барель, що змушує країни «Великої сімки» шукати шляхи посилення однієї зі своїх ключових економічних санкцій проти Москви.

Занепокоєння західних чиновників підкріплюється офіційною російською статистикою продажу нафти у жовтні, яка, за словами Москви, показує, що середня отримана ціна перевищила $80 за барель. Стрибок російських цін завдав удару по спробах G7 обмежити потік коштів, що надходять до Кремля для фінансування повномасштабного вторгнення в Україну.

Міністерство фінансів США нещодавно запросило інформацію у 30 компаній з управління суднами про 98 суден, які воно підозрює у порушенні ліміту, повідомило джерело.

Раніше з переліку міжнародних спонсорів війни вже було виключено провідну світову компанію з постачання суднового палива, ірландську Peninsula Petroleum Limited, одну з найбільших у світі компаній з виробництва та експорту діамантів Shree Ramkrishna Exports (SRK) та Британську групу компаній Mondi, що виробляє папір та пакування. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні