Категорія
Новини
Дата

Шмигаль назвав недружнім кроком плани Польщі блокувати українське зерно після 15 вересня

1 хв читання

Плани Польщі надалі блокувати експорт українського зерна до ЄС у нинішній критичній ситуації є недружнім і популістським кроком, йдеться у заяві премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля. Раніше польський премʼєр Матеуш Моравецький заявив, що Польща продовжить блокувати ввезення агропродукції після 15 вересня. 

Ключові факти

  • «Закликаємо партнерів та Європейську Комісію забезпечити безперешкодний експорт українського продовольства в ЄС. Це солідарність не лише з Україною, а й зі світом, який потребує нашого зерна», – написав Шмигаль у твіттері.
  • Він наголосив, що зрив Росією зернової ініціативи, її дії зі знищення інфраструктури чорноморських портів роблять ситуацію для України та для світового ринку продовольства ще більш критичною.

Контекст

19 липня премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький після зустрічі з очільниками аграрних відомств країн – сусідів України повідомив про заборону ввезення українського зерна, за умови якщо Єврокомісія вирішить не продовжувати ембарго, яке закінчується 15 вересня.

Пʼять країн – членів ЄС планують звернутися до Єврокомісії з проханням продовжити заборону імпорту українського зерна після крайнього терміну 15 вересня, щоб уникнути серйозних збоїв на ринку, повідомив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь. Він заявив, що пʼять країн проситимуть зберегти цю заборону на імпорт чотирьох українських товарів: пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника. Наразі при цьому транзитні постачання тривають. Однак Надь сказав, що вони також обговорять варіант, коли країни можуть індивідуально просити ЄС додати продукти до списку заборонених.

Україна категорично проти продовження Єврокомісією заборони на поставку агропродукції до Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії і Румунії після 15 вересня. За словами віцепремʼєрки – міністерки економіки Юлії Свириденко, не виключено, що Україні доведеться запровадити дзеркальні заходи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні