Категорія
Новини
Дата

Україна розгляне дзеркальні заходи у відповідь на продовження заборони ЄС на імпорт агропродукції

Україна категорично проти продовження Європейським союзом заборони на поставку низки агротоварів до Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії і Румунії після 15 вересня. Не виключене запровадження дзеркальних заходів, заявила перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА), пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна стоїть на позиції, що 15 вересня не може бути жодних продовжень обмежень, зазначила Свириденко.
  • За її словами, заборона експорту пшениці, ячменю, ріпаку та насіння соняшнику до зазначених пʼяти країн є «дискримінаційною з боку найближчих сусідів, особливо коли Україна має ворога на морі».
  • «Це виглядає для нас як не дуже дружній крок, якщо говорити стримано […] Це дискримінація України», – наголосила Свириденко.
  • Відповідаючи на запитання про те, що буде, якщо заборону все ж таки буде продовжено, вона заявила, що в такому разі Україна змушена розглянути дзеркальні заходи. «Думаємо, що деякі дзеркальні заходи можуть бути застосовані», – сказала Свириденко.

Контекст

З 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Пізніше ці країни звернулися до Єврокомісії з закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини. Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи

В НБУ підрахували, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

19 липня пʼять країн – членів ЄС спільно звернуться до блоку з проханням продовжити заборону імпорту українського зерна після крайнього терміну 15 вересня, щоб уникнути серйозних збоїв на ринку, повідомив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь. Він заявив, що пʼять країн проситимуть зберегти цю заборону на імпорт чотирьох українських товарів: пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника. Наразі при цьому транзитні постачання тривають. Однак Надь сказав, що вони також обговорять варіант, коли країни можуть індивідуально просити ЄС додати продукти до списку заборонених.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні