Категорія
Новини
Дата

Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина проситимуть ЄС продовжити заборону на ввезення українського зерна

У середу, 19 липня, пʼять країн – членів ЄС спільно звернуться до блоку з проханням продовжити заборону імпорту українського зерна після крайнього терміну 15 вересня, щоб уникнути серйозних збоїв на ринку, повідомив Reuters міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина стали альтернативними транзитними маршрутами для українського зерна задля компенсації зниження експорту через чорноморські порти країни після російського вторгнення.
  • Євросоюз у травні дозволив пʼяти країнам заборонити внутрішні продажі української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника, дозволивши при цьому транзит таких вантажів на експорт до інших країн, у тому числі до інших країн ЄС. Ця заборона має закінчитися 15 вересня.
  • Надь заявив, що пʼять країн проситимуть зберегти цю заборону на імпорт чотирьох українських товарів: пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника. Наразі при цьому транзитні постачання тривають.
  • Однак він сказав, що вони також обговорять варіант, коли країни можуть індивідуально просити ЄС додати продукти до списку заборонених.
  • «Ми збираємося до Варшави, щоб зміцнити співпрацю пʼяти країн та підписати декларацію чи угоду, в якій ми попросимо ЄС продовжити заборону після 15 вересня», – сказав Надь.
  • Він зазначив, що в Угорщині ще не розпочалося збирання кукурудзи та соняшника, а українське зерно ще залишилося на складах.
  • Міністр сказав, що більшість із пʼяти членів дотримуються думки, що заборона має залишатися чинною до 31 грудня, і Угорщина також підтримала це рішення.

Контекст

Починаючи з 15 квітня ПольщаУгорщинаСловаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн й активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

11 травня Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія і Болгарія звернулися до Єврокомісії з закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

26 червня Єврокомісія повідомила про затвердження пакета підтримки у розмірі €100 млн для фермерів Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини. Обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти країн планують скасувати поетапно до 15 вересня. Але не всі країни ЄС підтримують таку позицію. Зокрема, Румунія планує просити ЄС продовжити обмеження до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні